Σε συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού αρωγής χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Το ύψος της στήριξης φτάνει τα 750 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την ΕΕ και τα 250 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η βοήθεια από την πλευρά της ΕΕ αφορά 60 δισ. ευρώ που μπορεί να διαθέσει η Κομισιόν από τους κοινοτικούς πόρους και 440 δισ. ευρώ μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ, χωριστά. Γι’ αυτό το σκέλος, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Όπως προανήγγειλε ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, ο οργανισμός αυτός θα είναι επιχειρησιακός σε ένα μήνα και θα λειτουργήσει τα επόμενα τρια χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, αν κάποια χώρα της ευρωζώνης αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα διαπραγματευθεί με την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πρόγραμμα δε αυτό, όπως εξήγησε, θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα λαμβάνει το Eurogroup, στη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής και της ΕΚΤ.