Έως τα μέσα του τρέχοντος έτους θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της σχετικά με τη σύσταση ενός μηχανισμού ανακεφαλαιοποίησης ή εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη ως τα μέσα του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μια κίνηση που αξιωματούχοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν ένα πρώτο βήμα προς μια δημοσιονομική ένωση.

Η ευρωζώνη είχε κάνει ένα πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση τον Δεκέμβριο, όταν, έπειτα από πολλές διαφωνίες, οι υπουργοί Οικονομικών των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της συμφώνησαν τελικά στην δημιουργία ενός Ενιαίου Μηχανισμού Επιτήρησης (ΕΜΕ) για τις τράπεζες της ευρωπεριοχής, βάσει των όρων θέσπισης του οποίου οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα μεταβιβάσουν κάποιες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αξιωματούχοι, βέβαια, εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών θα είναι ακόμη πιο δύσκολες.

«Μετά την υιοθέτηση του ΕΜΕ η Επιτροπή θα κάνει μια επίσημη πρόταση για ένα ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης στον τραπεζικό τομέα πριν από το καλοκαίρι», είπε ο Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα θύμα υψίστης πολιτικής προτεραιότητας. Η πρόταση αυτή δεν θα είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη για τον ΕΜΕ, ούτε λιγότερο περίπλοκη. . . σε νομικούς, τεχνικούς και πολιτικούς όρους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.