Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μια ομάδα κρατών της ευρωζώνης εργάζονται για μια πιθανή πρωτοβουλία ώστε να μπορέσουν τράπεζες οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση να έχουν άμεση πρόσβαση στο μόνιμο ταμείο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει σήμερα η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, μια ομάδα χωρών της ευρωζώνης θα ερευνήσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες πώς πιστώσεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας αλλά είναι ικανές να επιβιώσουν», αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο λόγος της σπουδής είναι η κρίση στην Ισπανία και η ανησυχία ότι αυτή θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες» της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, μόνον κράτη, όχι τράπεζες, μπορούν να αντλούν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ανέφερε ότι υφίστανται διαφωνίες για την κατανομή των κεφαλαίων και ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και μερικές χώρες της ευρωζώνης πιέζουν να χαλαρώσουν οι όροι υπό τους οποίους το μόνιμο ταμείο της ΕΕ θα μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια.