Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ δήλωσε σήμερα ότι τα σημερινά επιτόκια των εμπορικών τραπεζών είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν στην διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς οι εμπορικές τράπεζες ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία απομόχλευσης.

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό λόγο μακροπρόθεσμα να μην επανέλθουμε στα αναπτυξιακού χαρακτήρα (χαμηλά) επιτόκια», είπε ο Κινγκ καταθέτοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Όταν θα έχουμε ξεπεράσει οριστικά αυτήν την κρίση, θα είναι δυνατόν να γίνει επαναφορά στην προ κρίσης αναπτυξιακή περίοδο, όμως γι’ αυτό θα χρειαστεί να παρέλθει χρόνος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα σχόλια Κινγκ σημειώνονται καθώς τόσο η κυβερνητική υπηρεσία για την παρακολούθηση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού όσο και η ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας, επικρίνονται από οικονομολόγους που επικαλείται το Ρόιτερς για την “υπερβολική αισιοδοξία” τους, όταν αναφέρονται στην πιθανότητα «επανόδου μεσοπρόθεσμα» της βρετανικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Ο Κινγκ εστίασε στο ότι οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών έχουν ακόμα αρκετά να φροντίσουν, ώστε να κλείσουν τα ταμειακά ελλείμματα, που οφείλονται στην οικονομική κρίση του 2008.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι σήμερα τα επιτόκια των βρετανικών τραπεζών διαμορφώνονται ανοδικότερα, σε σύγκριση με 60 μέρες νωρίτερα, «εξαιτίας της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη».

Οικονομολόγοι σημειώνουν ότι την ώρα που προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να τιθασεύσει το έλλειμμα -μέχρι το 2016-, εναπόκειται στην Τράπεζα της Αγγλίας να προσδώσει, με όσα μέτρα θα υιοθετήσει στο κοντινό μέλλον, μια αναπτυξιακή τροχιά στην «ευάλωτη» επί του παρόντος βρετανική οικονομία.