Καταθέστε τα χρήματα της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να μην πληρωθεί η ΕΡΤ, πηγαίνετε σούπερ μάρκετ γεμίστε το καλάθι και παρατήστε  στο ταμείο. Είναι μόλις μερικές από τις ιδέες προκειμένου να συμμετάσχετε κι εσείς στο κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Ντάριο Φο
.
Η νέα αυτή στάση ζωής βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση μέρα με τη μέρα εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας και των σκληρών μέτρων που επωμίζονται οι πολίτες.

Πρώτος στόχος τα διόδια

Το πρώτο ενεργό κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» είχε στόχο τα διόδια των εθνικών οδών. Ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια με σποραδικές αντιδράσεις για τα διόδια Κορίνθου-Πατρών. Από μία μικρή ομάδα ατόμων γεννήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Πανελλήνιο Συντονιστικό Μέτωπο Ενάντια στα Διόδια, που ουσιαστικά διεκδικεί μια καλύτερη ζωή που να κοστίζει λιγότερο. Οι «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» περνούν από τα διόδια φορώντας το σήμα του κινήματος, υπογράφουν ένα έγγραφο που τους δίνει ο υπάλληλος των διοδίων και φεύγουν δίχως να πληρώσουν.

Οι «Ρομπέν» του Μετρό

Πτώση στα έσοδά της κατά 3% παρατήρησε η εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. καθώς οι επιβάτες μεταβιβάζουν το εισιτήριό τους σε κάποιον άλλον βγαίνοντας από το Μετρό. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αντεπιτίθεται με απειλές περί παράνομης πράξης που επιφέρουν εκτός από βαριά πρόστιμα στους παραβάτες, ακόμη και φυλάκιση 3 μηνών για κάθε επιβάτη που δίνει το εισιτήριό του στον επόμενο.

ΔΕΗ χωρίς ΕΡΤ

Δεν είναι λίγοι όσοι μέχρι στιγμής έχουν προσφύγει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να πληρώνουν τη ΔΕΗ -δίχως να πληρώνουν την ΕΡΤ- για να μην τους κόβουν το ρεύμα.

«Στάση πληρωμών» στις τράπεζες

Στάση πληρωμών υπάρχει και έναντι των τραπεζών από μεγάλη μερίδα δανειοληπτών. Εκτός, όμως, από αυτούς με αντικειμενική αδυναμία να εξοφλήσουν τις δόσεις τους προστέθηκε μία κατηγορία δανειοληπτών που περιμένει τη νομοθετική ρύθμιση για επαναδιαπραγμάτευση των χρεών, με αφορμή τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πήραν πίσω τις αυξήσεις

Η οργάνωση «Ακρίβεια STOP» κινητοποίησε ομάδες πολιτών που βγήκαν στους δρόμους με φυλλάδια που παρακινούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει εισιτήριο και έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα εισιτήρια και τις οποίες τελικά πήρε πίσω ο ΟΑΣΘ.