Πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας βλέπει ο υπουργός Οικονομικών
Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Παράλληλα, προαναγγέλλει νέα σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και αυστηρές κυρώσεις στους επίορκους εφοριακούς.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός εκφράζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τιμωρηθούν όλοι όσοι πλούτισαν σε βάρος του κράτους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και δεσμεύεται ότι θα εφαρμοστεί κάθε νέο μέτρο για να σταματήσει αυτή η ασυδοσία.

Όπως επισημαίνει, το επόμενο βήμα για την ανάκτηση εμπιστοσύνης του φορολογούμενου στον ελεγκτικό μηχανισμό, θα είναι η ελαχιστοποίηση της απευθείας επαφής των φορολογούμενων με τις υπηρεσίες.

Προαναγγέλλει επίσης αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας για νέες επενδύσεις από το εξωτερικό, οι οποίες θα ρυθμίζονται εφεξής με διαδικασίες -εξπρές, κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τολμηρό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Όσον αφορά το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως «είναι αρκετά ευρύ και τολμηρό και θα υλοποποιηθεί όπως πρέπει: με σχεδιασμό και με την καλύτερη δυνατή επιλογή που διασφαλίζει και τα συμφέροντα του κράτους και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό».

«Η έξοδος από το τούνελ της κρίσης έχει ήδη αρχίσει»

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «η έξοδος από το τούνελ της οικονομικής κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει από τη στιγμή που έχουμε ορίσει τα προβλήματα και προχωράμε μαζί με την κοινωνία να εφαρμόσουμε ένα τριετές πρόγραμμα διάσωσης και ανάταξης της χώρας». «Έχουμε -εκτιμά- τις πρώτες ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα απ΄ ό,τι υπολογίζουμε».

Στη συνέντευξή του ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει άκαιρη και αδικαιολόγητη την πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής της στη δραχμή.

Όπως υπογραμμίζει, η στάση πληρωμών και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ήταν μια επιλογή που αγωνιστήκαμε να αποφύγουμε γιατί θα ήταν καταστροφική για την οικονομία μας.

Μεταξύ άλλων προαναγγέλλει επίσης, την κατάθεση νομοσχεδίου δημοσιονομικής ευθύνης στη Βουλή, μέσα στις επόμενες ημέρες, με το οποίο θα θεσπίζονται κανόνες που θα βάζουν όριο στις δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός να αποκλίνει από τις αρχικές προβλέψεις.

Τέλος, για το θέμα της αύξησης του πληθωρισμού ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι οφείλεται και στην έκτακτη επίπτωση της αύξησης των έμμεσων φόρων, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς.

Πηγή: nafteboriki.gr