Βαθιά το χέρι στην τσέπη μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά ακόμα και… ανέργων σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει τουλάχιστον 9 ή έως και 13 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Οι σκληρές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και το… σούβλισμα μισθών και επιδομάτων έρχεται μετά το Πάσχα. Μεγάλοι χαμένοι οι 52.000 συμβασιούχοι, όσοι προσπαθούν να μπουν στο Δημόσιο και όσοι ήδη εργάζονται με αποδοχές που διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο από τα επιδόματα και λιγότερο από τον βασικό μισθό τους.

Στο Δημόσιο, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μειώνει το προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί η αναλογία 1 προς 5 στις προσλήψεις και φέτος, θα προσληφθούν από την εκπαίδευση μέχρι τα νοσοκομεία περίπου 10.000 άτομα, καθώς οι αποχωρήσεις το 2010 από το Δημόσιο ξεπέρασαν τις 50.000.

Ο αριθμός των συμβασιούχων θα πρέπει να μειώνεται κατά 10% κάθε χρόνο. Έτσι, εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2015 ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνά τις 30.000 και αρκετοί από αυτούς θα προσλαμβάνονται με μειωμένο ωράριο και για απασχόληση τέσσερις μήνες το χρόνο αντί οκτώ σήμερα.

Μαχαίρι θα κοπούν και περί τις 4.000 θέσεις διευθυντών που παίρνουν πολύ υψηλούς μισθούς. Οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του Δημοσίου θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται με το νέο μισθολόγιο, ενώ περικόπτονται δραστικά οι πρόσθετες αποδοχές πολλών υπαλλήλων μέσω της μείωσης των υπερωριών και της συμμετοχής τους σε αμοιβόμενες επιτροπές.

Τι θα γίνει με τα επιδόματα

Επανέλεγχος αναμένεται να γίνει και στα κοινωνικά επιδόματα.. με αποτέλεσμα να το χάσουν πολλοί, που τα λαμβάνουν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και από κόσκινο θα περάσουν όλα τα επιδόματα που απολαμβάνουν σήμερα πάνω από 1.000.000 δικαιούχοι.

Τέτοια επιδόματα είναι το ΕΚΑΣ, αφού από ελέγχους προκύπτει ότι 8.000 το παίρνουν αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα, τα πολυτεκνικά επιδόματα, το επίδομα ενοικίου τα αναπηρικά επιδόματα που χορηγούν οι υγειονομικές επιτροπές των ασφαλιστικών ταμείων.
– Για το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν σήμερα περίπου 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.
– Το επίδομα ανεργίας, που είναι 454,25 ευρώ τον μήνα και χορηγείται για διάστημα από έξι έως δώδεκα μήνες, αναλόγως με τις ημέρες εργασίας που είχε τα προηγούμενα έτη ο άνεργος.
– Τα πολυτεκνικά επιδόματα και η ισόβια σύνταξη, που κυμαίνονται από 44 μέχρι 177 ευρώ τον μήνα.

Επίσης Θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα καταβάλει τα επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις πλην του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν πως με διασταύρωση στοιχείων και αποκλεισμό των δικαιούχων μαϊμού, θα αποφύγουν την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων και οριζόντιες περικοπές για όλους.

Κόκκινη γραμμή στις φοροαπαλλαγές

Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται όσοι δηλώσουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 60.000 προβλέπει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για να εξοικονομήσει 2,5 δισ. ευρώ έως το 2015.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το σύστημα των απαλλαγών και αφορολόγητων ποσών, οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν οριζόντια, με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που είχαν οι 168.672 φορολογούμενοι με εισοδήματα από 60.000 έως 100.000 ευρώ ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 3.500 ευρώ! Οι 35.635 φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ έφθασαν τις 5.500 ευρώ κατά μέσο όρο.

Αντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που ωφέλησαν 1.242.076 φορολογουμένους με μεσαία εισοδήματα από 20.000 έως 45.000 ήταν 1.740 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το 50% των φυσικών προσώπων, ήτοι 2.784.389 άτομα, οι φοροαπαλλαγές ανήλθαν σε 760 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια με στόχο να γλιτώσει φόρο.