Την υπαγωγή του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ ΑΕ στη διαδικασία επιτάχυνσης στρατηγικών επενδύσεων «fast track», πρότεινε -με επιστολή προς τον πρωθυπουργό- η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ορμώμενη από την πρόσφατη αντίστοιχη απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου «Ελληνικό».

Επίσης, στην ίδια διαδικασία εισηγήθηκε να ενταχθεί και η αξιοποίηση του χώρου, που σήμερα καταλαμβάνει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στο κέντρο της πόλης, με αντίστοιχη επέκταση της σύμβασης των τεχνικών συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης, που σχεδιάζουν την ανάπλαση του «Ελληνικού».

«Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή πνοή στη Θεσσαλονίκη […] Σε αντίθετη περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε μάρτυρες […]υπερσυγκέντρωσης πόρων και επενδύσεων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως παρατηρήθηκε κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος επικρότησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΒΕΘ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ζητήθηκε ακόμη η συνδρομή και παρέμβαση του δήμου για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, όπως το παραεμπόριο και το κυκλοφοριακό.

Αγώνα δρόμου κάνει κατά το πρώτο δίμηνο της θητείας της η νέα δημοτική αρχή για να λύσει σοβαρά προβλήματα, που έχουν σχέση με την καθαριότητα της πόλης, αλλά και την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως επεσήμανε ο κ.Μπουτάρης, απαντώντας στα αιτήματα των εκπροσώπων του εμποροβιομηχανικού κόσμου. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους έθεσαν στο δήμαρχο θέμα καθυστέρησης πληρωμής προμηθευτών του δήμου, που σε βάθος χρόνου φθάνει τουλάχιστον μέχρι το 2006.

Για τον τομέα του τουρισμού, ο κ.Μπουτάρης επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ότι δεν είναι ανέφικτος ο στόχος για την προσέλκυση 100.000 τουριστών ετησίως από το Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, στη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε ακόμη ότι σύντομα αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά οι προσπάθειες για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων από διάφορες χώρες στη Θεσσαλονίκη.