Να αγοράσω τώρα ή αργότερα; Η απάντηση έρχεται από την έκθεση για την νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας σύμφωνα με την οποία πρώτον, οι υποψήφιοι αγοραστές προεξοφλούν νέα πτώση των τιμών στην διάρκεια του 2011 και για τον λόγο αυτό αναστέλλουν την υλοποίηση των αποφάσεων τους.

Δεύτερον, οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να είναι φειδωλές στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων στρατηγική που επηρεάζει ευθέως την ζήτηση.

Και τρίτον, η ανεργία και η πτώση του διαθεσίμου εισοδήματος θα συνεχιστεί. Αυτό θα έχει επίπτωση στο ποσοστό των ενυπόθηκων δανείων σε καθυστέρηση και συνακόλουθα στην προσφορά και στις τιμές.

Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο των τιμών τουλάχιστον σε περιοχές που απευθύνονται σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα θα δεχθεί νέες πιέσεις με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η πτώση τους. Με δεδομένο ότι οι κατασκευαστές εμφανίζονται απρόθυμοι να ρίξουν τις τιμές τους, η πίεση θα μεταφερθεί κυρίως στα μεταχειρισμένα ακίνητα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της εταιρίας PROPINDEX AE, τα οποία εμφανίζουν την στροφή των λιγοστών αγοραστών στα μεταχειρισμένα ακίνητα τα οποία έχουν πιο ελκυστικές τιμές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η στιγμή είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει κάποιος να αναζητά ακίνητο καθώς η θέση του απέναντι στον πωλητή είναι ισχυρή. Η διαφαινόμενη νέα υποχώρηση των τιμών μπορεί να καθιστά κάποιους υποψήφιους αγοραστές επιφυλακτικούς καθώς θεωρούν ότι σε μερικούς μήνες μπορεί να αγοράσουν το ίδιο ακίνητο σε χαμηλότερη τιμή αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Αντίθετα, εκείνοι που μπορεί να χρηματοδοτήσουν την αγορά με μετρητά δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να βιαστούν.

Το σίγουρο είναι ότι το α’ εξάμηνο του χρόνου θα είναι το πιο δύσκολο των τελευταίων τριάντα ετών και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων.

Πηγή: realestatenews.gr