Τα ακίνητα είναι η παλαιότερη επένδυση –ακόμα παλαιότερη και από το χρυσό. Γη, κατοικία αλλά και ακίνητα για επαγγελματική δραστηριότητα αποτελούσαν – και αποτελούν – τις επιλογές εκείνων που πιστεύουν στη δύναμη του real estate. Η βάση όλων των επενδυτικών επιλογών είναι η αγορά γης. Το στοίχημα; Πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί ώστε να αποδώσει υπεραξίες. Καθώς οι πόλεις επεκτείνονται, η γη γίνεται όλο και πιο πολύτιμο αγαθό αφού πάντα θα υπάρχει ζήτηση για κατοικία αλλά και επαγγελματικές χρήσεις. Κέρδη όμως από την γη μπορεί να προέλθουν και από άλλες –όχι τόσο συνηθισμένες – αιτίες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ το υπέδαφος έχει προσφέρει υπεραξίες με κορυφαία περίπτωση… το πετρέλαιο.

Εν αρχή… η γη και ακολουθεί η κατοικία. Κλειδί των υπεραξιών η αναβάθμιση των περιοχών. Καθώς η γειτονιά γύρω από ένα σπίτι εξελίσσεται, με υποδομές σε συγκοινωνίες, σχολεία, εμπορικά κέντρα, παιδικές χαρές και ούτω καθ ‘εξής, η τιμή ανεβαίνει. Φυσικά, αυτή η τάση μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα και αυτό το βιώνουν σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν σπίτι σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας. Αυτό το εκκρεμές μεταξύ αναβάθμισης και υποβάθμισης μίας περιοχής είναι το «μυστικό» για τα κέρδη ή τις ζημίες στην αγορά κατοικίας. Αλλά δεν είναι μόνο το εξωτερικό περιβάλλον που προσθέτει αξία. Οι παρεμβάσεις στο εσωτερικού του ίδιου του σπιτιού συντελούν στο να αυξηθεί η αξία του. Από την άλλη πλευρά η εγκατάλειψη του, οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Βάζοντας σε ένα σπίτι νέο λουτρό ή και η ανακατασκευή της κουζίνας είναι κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους ένας ιδιοκτήτης μπορεί να προσπαθήσει να αυξήσει την αξία ενός σπιτιού του.

Αλλά και στα Επαγγελματικά Ακίνητα τα κέρδη προέρχονται από την γεωγραφική θέση, την ανάπτυξη και τη βελτίωση του ακινήτου. Αυτή είναι η αιτία που άλλα επαγγελματικά εξασφαλίζουν «μόνιμους» μισθωτές και άλλα παραμένουν κενά για πολύ καιρό –μπορεί και χρόνια. Κι αυτό γιατί στα καλύτερα εμπορικά ακίνητα εκδηλώνεται πάντα ζήτηση, που οδηγεί την τιμή προς τα επάνω

Εκτός από την προσφορά και την ζήτηση υπάρχει και ένας ακόμα παράγων που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής: Ο πληθωρισμός. Με την μόνη διαφορά ότι πρόκειται για πύρρειο νίκη καθώς, η κατάσταση αυτή της οικονομίας ξεθωριάζει το «χρώμα του χρήματος».

Πηγή: www.realestatenews.gr