Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου οι λαθροθήρες στην Κύπρο δρουν ανεξέλεγκτα με τραγικό απολογισμό το θάνατο 1,4 εκατομμυρίων τσίχλων, κοκκινολαίμηδων και άλλων μικρών πτηνών από την αρχή της μεταναστευτικής περιόδου το φθινόπωρο.

Τα πτηνά σκοτώνονται παράνομα με ξόβεργες και δίκτυα παρόλο που το κυνήγι με παγίδες κατά τη χειμερινή περίοδο απαγορεύτηκε πριν η Κύπρος γίνει χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004.

Η εξόντωση συνολικά 60 ειδών πτηνών, πολλά από αυτά απειλούμενα υπό εξαφάνιση, οδηγεί τα πτηνά στα κυπριακά εστιατόρια που σερβίρουν παράνομα πιάτα. Τα κέρδη λοιπόν μοιράζονται ανάμεσα στους κυνηγούς και τους εστιάτορες αφού τα ξυδάτα ή βραστά αμπελοπούλια για παράδειγμα πωλούνται ως και 5 δολάρια το ένα.

Τα πτηνά που εξοντώνονται μαζικά είναι αποδημητικά και σκοτώνονται καθώς μεταναστεύουν από τη βόρεια Ευρώπη στην Κύπρο κάθε φθινόπωρο.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προειδοποιεί ότι αν δεν παρθούν δραστικά κατασταλτικά μέτρα η Κύπρος θα επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του 90′ όπου σε κάθε σεζόν σκοτώνονταν 10 εκατ. πουλιά. Σήμερα η αύξηση των παγίδων με δίχτυα αγγίζει το 75% και των παγίδων με ξόβεργες το 89%.