Όταν πριν από 7 μήνες, η Avaaz και η Greenpeace ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές για να σταλούν στην Κομισιόν δεν περίμεναν τέτοια άμεση ηλεκτρονική ανταπόκριση. Ήδη από τις 28 Σεπτεμβρίου συγκεντρώθηκε το 1 εκατ. που ζητάει την παύση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

Αυτή η αίτηση είναι η πρώτη μαζική που στέλνεται, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας που αναφέρεται ρητά ότι όταν υπάρχουν 1 εκατομμύριο πολίτες που έχουν ένα αίτημα, τότε η Κομισιόν έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες κινήσεις για να απαντήσει και να διαφυλάξει το σύνολο.

Ο διευθυντής της Avaaz Ricken Patel ανέφερε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Πλέον, ο Μπαρόζο έχει τουλάχιστον 1 εκατ. λόγους να ακούσει τους πολίτες και να μην ακολουθήσει μια χούφτα από εταιρίες που θέλουν να αναλάβουν το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη.
Θα πρέπει πέρα από την παύση των καλλιεργειών να υπάρξει παύση και σε οποιαδήποτε έγκριση που αφορά την καλλιέργεια μεταλλαγμένων έως ότου οι ευρωπαϊκές αρχές ελέγξουν σε βάθος –επιστημονικό, υγείας, ηθικό- ότι δεν προσβάλλονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο διευθυντής Ευρώπης της Greenpeace Jorgo Riss δήλωσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι τα μεταλλαγμένα είναι κακό για τις καλλιέργειες και την υγεία. Ότι δεν μπορούν να βλέπουν να περνάνε σχετικές εγκρίσεις για τα Γ.Τ. και ότι πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να αγνοούν τους πολίτες. Θα πρέπει να γίνονται εκτενή έλεγχοι στα παραγόμενα προϊόντα πριν δοθούν στην αγορά.

Αυτή η επιτυχία της συλλογής υπογραφών ήρθε μετά και την έγκριση της καλλιέργειας μιας γενετικά τροποποιημένης πατάτας –με αντοχή στα βακτήρια- τον Μάρτιο. Η Κομισιόν αδιαφόρησε για την απαίτηση να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα στις καλλιέργειες των Γ.Τ. με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή πολλές χώρες να έχουν μηνύσει την Κομισιόν για την έγκριση που έδωσε στην καλλιέργεια και διάθεση της Γ.Τ. πατάτας.