Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Γκενάντι Ονιχτσένκο, περίπου δέκα εκατομμύρια Ρώσων δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Το στοιχείο αυτό φαίνεται αρκετά αισιόδοξο, σε σχέση με κυβερνητική δήλωση που ανέφερε ότι το 2009 μόνο οι μισοί από τα 142 εκατ. ρώσοι πολίτες έχουν νερό.

Ο Ονιχτσένκο ανέφερε στη διάρκεια Φόρουμ για το νερό στη Μόσχα, ότι ένας στους δεκατέσσερις υποφέρει και ότι ο εφοδιασμός σε νερό δεν καλύπτει τους υγειονομικούς κανόνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κείμενο του θέματος «Σχέδιο του κρατικού προγράμματος ‘Καθαρό νερό’» που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2009 από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης ένας στους δύο Ρώσους έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

«Σήμερα ένας στους δύο κατοίκους στη Ρωσία είναι υποχρεωμένος να πίνει ακατάλληλο νερό, κακής ποιότητας» αναφέρεται στο κείμενο.

Στο ίδιο κείμενο προστίθεται ότι οι βασικές αιτίες της κακής ποιότητας του νερού είναι η φθορά των σωλήνων παροχής του νερού στα σπίτια καθώς και το απαρχαιωμένο δίκτυο. Ένας από τους λόγους μολύνσεων και άλλων προβλημάτων υγείας των Ρώσων οφείλεται ακριβώς στις κακές δομές παροχής ύδατος.