Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους το 2019 θεωρούν εκατοντάδες CEO από όλο τον κόσμο την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Global CEO Outlook 2019 της KPMG.

Μάλιστα καταδεικνύουν την κλιματική αλλαγή ως μεγαλύτερο κίνδυνο και από το τεχνολογικό discruption, την επιστροφή στον εδαφισμό (territorialism), την κυβερνοασφάλεια και τον λειτουργικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με την μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.300 CEOs σε 11 βασικές αγορές και 11 βασικούς κλάδους, πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ανάπτυξη της εταιρείας τους θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να στραφούν προς μια οικονομία καθαρών τεχνολογιών με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μεταξύ των 1.300 CEOs που συμμετείχαν στη μελέτη CEO Outlook 2019, οι 130 προέρχονται από κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες ενέργειας, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, ενώ επίσης ανέφεραν την κλιματική αλλαγή ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, με την κυβερνοασφάλεια και τις αναδυόμενες τεχνολογίες να έπονται.

Περισσότεροι από το 80% των CEOs της ενέργειας αναφέρουν ότι ηγούνται προσωπικά της τεχνολογικής στρατηγικής των επιχειρήσεων τους, ενώ σε ποσοστό 79% επενδύουν περισσότερα κεφάλαια στην αγορά νέων τεχνολογιών με στόχο να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της επιχείρησής τους.

Ποσοστό 94% των CEOs του κλάδου της ενέργειας δηλώνουν βεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους, ενώ σε ποσοστό μόλις 65% έχουν την ίδια βεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία. Στο θέμα της ανάπτυξης, σε ποσοστό 60% συμφωνούν ότι ενεργούν με ευελιξία στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον – και ότι αν καθυστερήσουν να αναλάβουν δράση, ίσως βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με πτώχευση.

Για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια, το 66% των στελεχών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις για τον εντοπισμό της ανατροπής και των διαδικασιών καινοτομίας. Άλλες στρατηγικές που εφαρμόζουν περιλαμβάνουν τη δημιουργία προγραμμάτων επιταχυντών για νεοφυείς επιχειρήσεις, τη συμμετοχή σε κοινοπραξίες του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και την εύρεση εταιρικών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Για να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τους είναι προετοιμασμένες για το μέλλον, περισσότεροι από 85% σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των υπαλλήλων τους στις νέες ψηφιακές δυνατότητες, ώστε να αναπτύξουν έτσι ένα πιο αποτελεσματικό εργατικό δυναμικό.