Είκοσι πέντε είδη, μαϊμούδες, λεμούριοι, γορίλες, πίθηκοι λανγκούρ βρίσκονται στο όριο της εξαφάνισης και χρειάζεται παγκόσμια δράση για να προστατευθούν από την επιδεινούμενη αποψίλωση των δασών και το λαθρεμπόριό τους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Έξι από τα πιο σοβαρά απειλούμενα είδη ζουν στη Μαδαγασκάρη. Πέντε προέρχονται από την Αφρική, πέντε από τη Νότια Αμερική και εννέα από την Ασία.

Η διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης δημοσιοποίησε την έκθεση σε συνέδριο για τη βιοποικιλότητα που πραγματοποιείται στην πόλη Hyderabad στην Ινδία.

Τα πρωτεύοντα, οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπινου είδους, συμβάλουν στο οικοσύστημα με τη διασπορά των σπόρων και τη διατήρηση της ποικιλότητας στα δάση.

Οι προσπάθειες για την προστασία τους βοήθησαν πολλά είδη πρωτευόντων, που δεν βρίσκονται πια στη λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι λεμούριοι της Μαδαγασκάρης απειλούνται πολύ σοβαρά από την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος και το παράνομο κυνήγι που έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα στη χώρα. Για ένα είδος λεμούριου μάλιστα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αφού απομένουν μόνο 19 άτομα στην άγρια φύση της Μαδαγασκάρης.

«Οι λεμούριοι είναι ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά στον κόσμο, έπειτα από τρία χρόνια πολιτικής κρίσης και έλλειψη στήριξης στη Μαδαγασκάρη», δήλωσε ο Christoph Schwitzer από το Ίδρυμα Bristol Conservation and Science Foundation που ασχολήθηκε με τη μελέτη.

«Παρόμοια κρίση συμβαίνει στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου το λαθρεμπόριο άγριας ζωής φέρνει πολλά πρωτεύοντα στα όρια της εξαφάνισης», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 633 τύπους πρωτευόντων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η αποψίλωση των τροπικών δασών, το κυνήγι τους για τροφή και το παράνομο εμπόριο.