Γιγάντια, επιβλητικά και τόσο στιβαρά που μπορούν να βυθίσουν πλοία. Είναι πολλά που μπορούμε να σκεφτούμε για τα παγόβουνα αλλά πιθανότατα δεν θα τα συνδέαμε με κάποια ξαφνική κίνηση και κάποια δραματική αλλαγή.

Κι όμως, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, τα παγόβουνα είναι πιθανό να «κινηθούν» πολύ γρήγορα και προφανώς χωρίς προειδοποίηση.

Ο τυχερός τουρίστας που μαγνητοσκόπησε τη σκηνή είχε την ευκαιρία να αποτυπώσει τη στιγμή που ένα παγόβουνο αναποδογύριζε, με μία τεράστια μάζα πάγου να βγαίνει στην επιφάνεια.

Το κομμάτι του πάγου που είναι αρχικά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας αρχίζει να βυθίζεται και στη συνέχεια το κομμάτι που ήταν κάτω από την επιφάνεια αναδύεται.

Οι τυχεροί που βρέθηκαν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή ήταν τουρίστες που επισκέπτονταν τον παγετώνα Upsala στο εθνικό πάρκο Los Glaciares της Αργεντινής.

Ο παγετώνας αυτός που εκτείνεται σε μήκος εξήντα χιλιομέτρων, ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος στη Νότια Αμερική αλλά οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως «χάνεται» με ρυθμό 200 μέτρων το χρόνο.

Δείτε το βίντεο