Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και στα νερά της θάλασσας πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 18ο C, ξεκινάει η προσπάθεια επανένταξης των χελωνών στο φυσικό τους περιβάλλον για να μην μείνουν όλο τον χειμώνα στις δεξαμενές περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Έτσι λίγο πριν από το τέλος του Νοέμβρη τρεις θαλάσσιες χελώνες που διασώθηκαν από ευαισθητοποιημένους πολίτες σε διαφορετικά σημεία της χώρας ξαναγύρισαν στο απέραντο γαλάζιο σπίτι τους.

Η νεαρή χελώνα «Νικόλας», πιάστηκε κατά λάθος από έναν ψαρά στο λιμάνι του Λαυρίου στις 21 Οκτωβρίου 2011.  Αξίζει να αναφερθεί πως η χελώνα ζύγιζε 4,5 κιλά με καμπύλο μήκος καβουκιού 31 εκατοστά. Εγχειρίστηκε για αφαίρεση του αγκιστριού και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Πραγματοποιήθηκαν ακτινογραφίες ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν κι άλλα αγκίστρια και ευτυχώς δεν βρέθηκε κάτι. Της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά και ορός για να προληφθεί κάθε ενδεχόμενο μόλυνσης. Ύστερα από μερικές ημέρες άρχισε να τρέφεται μόνη της και να ανακτά δυνάμεις. Ακολούθησε η μεταφορά της στο χώρο διαχείμασης, με την αναμονή της απελευθέρωσης.

Η «Λάρα» βρέθηκε το καλοκαίρι στις 23 Αυγούστου 2011 από μέλη οργάνωσης για την προστασία των ζώων στην Πρέβεζα. Ανέλαβαν αμέσως δράση για να σταλεί η χελώνα στη Γλυφάδα.

Έφερε ένα μερικώς επουλωμένο τραύμα στο κεφάλι για το οποίο έλαβε τοπική θεραπεία για την ολοκληρωτική επούλωσή του. Επίσης τράφηκε με σωληνάκι έως ότου μπορέσει να τραφεί από μόνη της. Μόλις κατάφερε να τρώει και να καταδύεται μόνη της, μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη δεξαμενή για παρακολούθηση. Η κτηνίατρός αποφάσισε σύντομα πως ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού. Απελευθερώθηκε στα 31 κιλά και με καμπύλο μήκος καβουκιού 57 εκατοστά.

Η «Λένα» διασώθηκε στην Πάρο στις 15 Οκτωβρίου 2011. Μια πολύ νεαρή χελώνα στα 20,5 εκατοστά, με κανένα ορατό τραύμα, παρουσίαζε δυσκολίες στην κατάδυση. Ταξίδεψε με πλοίο μέχρι τον Πειραιά. Αρχικά της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά για ένα διάστημα ώσπου σιγά-σιγά έγινε πιο δραστήρια. Στην αρχή ταιζόταν με το χέρι, αργότερα τα κατάφερε και μόνη της. Και για αυτή τη χελώνα δε χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να επιστρέψει στη φύση.

Στις 15 Νοεμβρίου 2011 οι τρεις χελώνες μεταφέρθηκαν στην παραλία της Αναβύσσου, στο Aqua Divers Club, όπου έφθασε η στιγμή για τη μεγάλη βουτιά και τη χειμωνιάτικη διαδρομή τους προς τις πιο θερμές θάλασσες.

Πηγή: ΑΡΧΕΛΩΝ