Μία τεράστια κηλίδα που έχει έκταση από 70 μέχρι και 100 μέτρα μέσα στη θάλασσα, σε έκταση άνω των 20.000 τ. χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας, μετά την «εισβολή» φυκιών που μεταφέρθηκαν από τα ρεύματα προς τις ακτές.

Αν και οι ακτές έχουν πρασινίσει οι λουόμενοι δεν δείχνουν να ενοχλούνται αφού εξακολουθούν να πηγαίνουν για μπάνιο στις παραλίες.

«Πράσινη παλίρροια» έχει ονομαστεί αυτό το φαινόμενο από τους επιστήμονες και οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο είδος φυκιού, το Enteromorpha prolifera, το οποίο εξαιτίας της μόλυνσης των θαλασσών πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς και μεταφέρεται μέσω των ρευμάτων κοντά στην ακτή.

Το φαινόμενο των «πράσινων παλιρροιών» έκανε την εμφάνισή του στις ακτές της βόρειας Κίνας το 2007 και από τότε επανέρχονται κάθε χρόνο.

«Φέτος το καλοκαίρι, το πρόβλημα της πράσινης άλγης ήταν πιο έντονο σε σχέση με άλλες χρονιές», τόνισε ο εκπρόσωπος της κρατικής Υπηρεσίας Ωκεανικής Διοίκησης της Κίνας ενώ χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις λόγω του ότι οι μεγάλες ποσότητες φυκιών εξαντλούν το οξυγόνο του νερού και παράλληλα στερούν το ηλιακό φως από τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη.