Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να μάθει
περισσότερα για ένα σπουδαίο όσο και μακρινό κέντρο αστρονομίας και να
δει το Σύμπαν, όπως το παρουσιάζουν τα μεγάλα αστρονομικά
παρατηρητήρια που βρίσκονται εγκατεστημένα στο Μόνα Κέα της Χαβάης.

To Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προβάλει μόνο απόψε την  ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Φοβερό φως: Βλέποντας το αόρατο».

Το Μόνα Κέα, δηλαδή το «Λευκό Όρος», είναι ένα ανενεργό ηφαίστειο στα βόρεια του νησιού της Χαβάης σε ύψος 4.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκέι βρίσκονται εγκατεστημένα μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου (13 συνολικά). Ανάμεσά τους είναι το ιαπωνικό «Σουμπαρού», το «Τζέμινι Βορρά», το «Κέκ», το «Χόμπυ-Έμπερλυ», το «Βρετανικό Υπέρυθρο» και το «Υπέρυθρο Τηλεσκόπιο της NASA».

Στην κορυφή του όρους υπάρχει ένα ιδανικό περιβάλλον για αστρονομικές παρατηρήσεις, καθώς διαθέτει καθαρό ουρανό χωρίς σύννεφα τις περισσότερες μέρες του χρόνου, ατμοσφαιρική σταθερότητα χωρίς ρεύματα και έναν σκοτεινό ουρανό χωρίς φωτορύπανση από παρακείμενες μεγάλες πόλεις.

Την παράσταση θα παρουσιάσει ο κ. Shawn Laatch, Διευθυντής Πλανηταρίου του Κέντρου Αστρονομίας Ιμιλόα (Μονακέα ) στη Χαβάη και Ταμίας της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η ψηφιακή αυτή παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, θα προβληθεί μία και μοναδική βραδιά, ενώ η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά λόγω περιορισμού θέσεων απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469688 ώρες 09.30 – 17.00.