Τα συμπτώματα είναι συνήθως γνωστά. Βήχας, συνάχι, αδιαθεσία… Η διαδικασία που ακολουθούμε όλοι, ακόμη πιο γνωστή. Επίσκεψη στον παθολόγο, μια βόλτα απ’ το φαρμακείο της γειτονιάς για ανεφοδιασμό με τα «μαγικά» κουτάκια, που θα μας ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος και τελευταία και καλύτερη… η αναρρωτική άδεια!

Μικροί, μεγάλοι, άνθρωποι, ζώα, σπίτια, όλοι αρρωσταίνουμε… Σπίτια;;; Αρρωσταίνουν τα σπίτια;

Η απάντηση είναι ναι.

Κάποιοι μπορεί να έχετε ήδη ακούσει ή διαβάσει για το «σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων». Εγώ ομολογώ ότι το ανακάλυψα πρόσφατα και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Πώς μπορεί να αρρωσταίνει ένα σπίτι, αναρωτήθηκα. Και αν «αρρωστήσει» το δικό μου, πώς θα το κάνω καλά;

Το Σύνδρομο των «άρρωστων» κτιρίων

Τα «άρρωστα» κτίρια αποτελούν απειλή για την υγεία όσων κατοικούν σ’ αυτά.
Συνθετικά υλικά που εκπέμπουν τοξικά οργανικά χημικά, διασταυρούμενα μαγνητικά πεδία, υπόγεια ρεύματα νερού, το καρκινογόνο αέριο ραδόνιο από το υπέδαφος, ακατάλληλο μπετόν… όλα αυτά μακροχρόνια έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μικρών και μεγάλων.

Σκεφτείτε μόνο τι υπάρχει γύρω σας. Air-condition που λειτουργούν ακατάπαυστα, ειδικά τώρα που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και μαζί με το δροσερό αέρα, σκορπίζουν μούχλα και μύκητες. Καθαριστικά που περιέχουν χημικά, αποσμητικά, διάφορα σπρέυ… και η κατά τα φαινόμενα αθώα καθημερινή μας ρουτίνα, μετατρέπεται σε μια μάχη με τοξίνες.
Αλλεργικές αντιδράσεις, φτέρνισμα, άσθμα, αναπνευστικοί ερεθισμοί είναι μερικές από τις επιπτώσεις του συνδρόμου αυτού στον άνθρωπο, ενώ έχει συνδεθεί και με τον καρκίνο.

Αντιβίωση για «άρρωστα» σπίτια

Στην περιήγησή μου στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι υπάρχει «αντιβίωση» και για τα σπίτια. Κι αν δεν τα κάνει εντελώς καλά, τουλάχιστον τα «ανακουφίζει» από τα δυσάρεστα συμπτώματα!!!

Μελέτη της ΝΑΣΑ έδειξε, ότι τα κοινά φυτά βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. «Εξοπλίστε» λοιπόν το σπίτι και το γραφείο σας με μερικές γλαστρούλες. Πέρα από διακοσμητικά, τα φυτά απορροφούν τα μολυσμένα, βλαβερά αέρια και καθαρίζουν τον αέρα.

Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν γύρω στις 12 ποικιλίες διακοσμητικών φυτών. Κάθε τύπος φυτού τοποθετήθηκε σε σφραγισμένα δωμάτια από πλεξιγκλάς, τα οποία εμποτίστηκαν με χημικά. Το φιλόδεντρο, ο πόθος και το χλωρόφυτο μετρήθηκαν σαν τα πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των μορίων φορμαλδεΰδης. Τα ανθοφόρα, όπως οι ζέρμπερες μαργαρίτες και τα χρυσάνθεμα απομακρύνουν την βενζόλη από την ατμόσφαιρα των δωματίων.
Τα φυτά ακόμη δημιουργούν ευχάριστη φυσική ατμόσφαιρα, αυξάνουν την υγρασία στον ξερό αέρα και βοηθούν να μειωθεί η κόπωση των ματιών, προσφέροντας μια φρέσκια εστία θέασης.

Τι περιμένετε λοιπόν;

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε έξω από ένα ανθοπωλείο, μην παραλείψετε να κάνετε ένα δώρο σε εσάς… και το σπίτι σας!

Τα 10 πιο αποτελεσματικά φυτά στην απομάκρυνση φορμαλδεΰδης, βενζόλης και μονοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα:

Κοινή ονομασία

Επιστημονική ονομασία

Χαμαιδώρεα

Chamaedorea Seifritzii

Αγλαόνημα

Aglaonema Modestum

Κισσός

Hedera Helix

Ζέρμπερα μαργαρίτα

Gerbera Jamesonii

Δράκαινα “Janet Craig”

Dracaena “Janet Craig”

Δράκαινα Μαρτζινάτα

Dracaena Marginata

Δράκαινα Μασαντζιάνα

Dracaena Massangeana

Σανσεβέρια

Sansevieria Laurentii

Χρυσάνθεμο

Chrysantheium morifolium

Σπαθίφυλλο

Spathiphyllum “Mauna Loa”

Δράκαινα “Warneckii

Dracaena “Warneckii”

Για περισσότερες πληροφορίες: www.s-ol-ar.gr, www.ecodomisi.gr, www.valentine.gr/why_plants_gr.php