Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν και τι αντίκτυπο θα είχαν στο κοινό κάποιες από τις πιο εμβληματικές ταινίες του κινηματογράφου με διαφορετικούς ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους; Θα φανταζόσασταν κάποιον άλλο για Μονομάχο στη θέση του Ράσελ Κρόου ή κάποιον άλλον Γκάνταλφ στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών πέρα από τον Ίαν ΜακΚέλεν; Δείτε ποιοι ηθοποιοί και για ποιο λόγο απέρριψαν θρυλικούς ρόλους στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια απόφαση που σίγουρα μετάνιωσαν μόλις είδαν τις εισπρακτικές τους επιτυχίες.

Σον Κόνερι- Γκάνταλφ (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών)

Χωρίς καμία αμφισβήτηση ποτέ δεν υπήρξε τόσο επικός ρόλος (εκτός, μπορεί, ελαχίστων εξαιρέσεων) στην ιστορία του κινηματογράφου όσο αυτός του Γκάνταλφ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Ο Σερ Ίαν ΜακΚέλεν ερμηνεύει με τέτοια δεξιοτεχνία το ρόλο του σοφού μάγου, κάνοντάς μας να μην μπορούμε να φανταστούμε κάποιον άλλο στη θέση του. Κι όμως. Ο ρόλος αρχικά προτάθηκε στον Σον Κόνερι, με τον Τζάκσον να τον θέλει τόσο πολύ στην ταινία ώστε να του προσφέρει επανειλημμένως περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια για κάθε ταινία! Ωστόσο, ο θρυλικός 007 δεν μπήκε στον πειρασμό να αποδεχτεί τα χρήματα, καθώς δεν μπορούσε να κατανοήσει την «πολυπλοκότητα» της πλοκής. Είχε αναφέρει, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «Διάβασα το βιβλίο. Διάβασα το σενάριο. Είδα την ταινία. Ακόμη δεν την καταλαβαίνω». Μιλώντας με αριθμούς, η απόρριψη αυτού του θρυλικού ρόλου κόστισε στον Σκοτσέζο ηθοποιό 450 εκατομμύρια δολάρια αν συμπεριλάβετε και το 15% των κερδών του box office που του είχαν προσφερθεί!

Μελ Γκίμπσον- Μονομάχος

Όταν ο Ρίντλεϊ Σκοτ προσέγγισε τον Γκίμπσον για να του προτείνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Ο Μονομάχος», ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός για την ερμηνεία του στο Μπρέιβχαρτ είχε ήδη αποδείξει ότι τα πηγαίνει πολύ καλά με τα επικά, ιστορικά δράματα. Ωστόσο, ο Γκίμπσον, πίστευε ότι ήταν πολύ μεγάλος για το ρόλο και έτσι αρνήθηκε τον αρνήθηκε. Επίσης, εκείνη την εποχή είχε ήδη ασχοληθεί με μια άλλη επική ιστορική πολεμική ταινία, τον «Πατριώτη». Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο «Μονομάχος» έγινε μια από τις πιο αναγνωρισμένες ταινίες της δεκαετίας, εμπνέοντας ένα ολόκληρο υπο-είδος ταινιών αρχαίων ιστορικών δράσεων που θα ακολουθούσαν αργότερα, όπως οι «300» και ο «Μέγας Αλέξανδρος». Επιπλέον, ο Ράσελ Κρόου που τελικά ερμήνευσε το ρόλο, απέκτησε το δικό του Όσκαρ για την ερμηνεία του, μια τιμή που τον οδήγησε στο να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, θα λέγαμε ότι δεν πρόκειται και για την πιο σοφή απόφαση που πήρε ποτέ στην καριέρα του ο Μελ.

Λίαμ Νίσον- Αβραάμ Λίνκολν

Για αρκετό καιρό ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ο Λίαμ Νίσον θα πρωταγωνιστούσε στη βιογραφική ταινία του Σπίλμπεργκ «Λίνκολν». Ωστόσο, μετά από πολλή έρευνα αναφορικά με το ρόλο ο Νίσον αποφάσισε ότι ήταν πολύ μεγάλος (όπως και ο Γκίμπσον παραπάνω) για να ερμηνεύσει τον ηρωικό Αμερικανό ηγέτη όπως θα του άξιζε. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Νίσον ήταν απογοητευμένος με τη βραδύτητα του έργου, καθώς είχε αποδεχθεί το ρόλο από το 2005 και μέχρι το 2010, δεν υπήρχαν δείγματα ότι όντως θα πραγματοποιηθεί. Έτσι, με λύπη, αποφάσισε να αποχωρήσει από το καστ της ταινίας και στη θέση του προτάθηκε ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις (μόλις τρία χρόνια νεότερος από το Νίσον), ο οποίος και αποδέχθηκε το ρόλο. Με αυτή του την επιλογή ο Λιούις κέρδισε το τρίτο βραβείο Όσκαρ.