Σας αρέσει το μυστήριο; Είστε ικανοί να εξιχνιάζετε γρίφους και αινίγματα; Ακόμη κι αν δεν είστε πάντως, το «Athens Clue» είναι το πρώτο διαδραστικό παιχνίδι στην Ελλάδα και αξίζει να το δοκιμάσετε.

Σε ένα χώρο πίσω από το Χίλτον, ο Διονύσης Χαραλαμπόπουλος έχει δημιουργήσει ένα εγχείρημα που… σαρώνει.

Στο κτήριο αυτό υπάρχουν τέσσερα δωμάτια και όποιο κι αν επιλέξετε, σίγουρα θα σας αρέσει.

Ας περάσουμε όμως να δούμε τι ακριβώς είναι το «Athens Clue», μέσα από το ρεπορτάζ του newsbeast.gr.

Ξενόφερτη ιδέα

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του «Athens Clue», το παιχνίδι βασίζεται σε μια ιδέα που ξεκίνησε στο εξωτερικό. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία και αργότερα πέρασε στη δυτική Ευρώπη.

«Η ιδέα αυτή», όπως λέει ο Διονύσης Χαραλαμπόπουλος, «καλείται να ανεβάσει τον πήχη της ψυχαγωγίας των νέων που πηγαίνουν εκεί».

Η δημιουργία του μετράει λίγο καιρό αλλά η επιτυχία που σημαντική. Πρόκειται ουσιαστικά, σύμφωνα με τον εμπνευστή του, για το πρώτο ζωντανό παιχνίδι απόδρασης στην Ελλάδα (ανήκει στην κατηγορία των «Live Escape Games» που παίζονται μετά μανίας στο εξωτερικό) και θα το βρείτε σε μία vintage πολυκατοικία απέναντι από το Χίλτον.

Ποια είναι η λογική του
Ένας παίκτης με την παρέα του, από τρία μέχρι πέντε άτομα, βρίσκονται κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο γεμάτο γρίφους, παζλ και μυστικά καλά κρυμμένα. Μέσα σε 50 έως 70 λεπτά (αυτός είναι ο χρόνος του παιχνιδιού που έχουν στη διάθεσή τους στα περισσότερα θεματικά δωμάτια) οι παίκτες καλούνται να λύσουν το μυστήριο και να δραπετεύσουν.

Στο «Athens Clue» υπάρχουν τέσσερα θεματικά δωμάτια για να επιλέξουν οι παίκτες: το «Taken», το «John Monroe», το «Lost statues of Knossos» και το «Lev Pasted Laboratory».

Σε αυτά τα δωμάτια, οι παίκτες καλούνται να ανοίξουν σεντούκια, να εξερευνήσουν σκοτεινά δωμάτια, φακέλους, βιβλιοθήκες και κλειδιά, να εξερευνήσουν απαγωγή παιδιών μέσα από λαβύρινθους, λύνοντας κώδικες και αποκρυπτογραφώντας σχέδια με φακό σε σκοτεινό δωμάτιο και πολλά ακόμη. Στο πάνω μέρος του κάθε δωματίου υπάρχει ο χρόνος που κυλά αντίστροφα. Υπάρχει ακόμη μία οθόνη όπου κάποιος από τα στελέχη του εγχειρήματος σας βοηθούν σε περίπτωση που κολλήσετε.

«Στην τελική απόδραση φτάνουν περίπου 30 με 40% των παικτών. Βέβαια είναι τόσο μεγάλη η αδρεναλίνη του παιχνιδιού που ακόμα και οι ομάδες που δεν καταφέρνουν να αποδράσουν φεύγουν ενθουσιασμένες», λέει στο newsbeast.gr ο Διονύσης Χαραλαμπόπουλος και θεωρεί ότι ο κόσμος το αγκάλιασε επειδή είναι ένας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης.

Ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Διονύσης Χαραλαμπόπουλος, μιλάει στο newsbeast.gr

Δεν πρόκειται για ένα απλό δωμάτιο. Είστε ικανοί να βρείτε τα στοιχεία; Αρκεί να δοκιμάσετε

Να θυμάστε: Προσοχή στις λεπτομέρειες!
Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και το παιχνίδι έχει αρκετά ικανοποιητικό βαθμό δυσκολίας και θέλει ομαδική σκέψη και συνεργασία. Τα δωμάτια του Athens Clue είναι ευρύχωρα -γύρω στα 25 τετραγωνικά το καθένα- με απαλό φωτισμό, προσεγμένα και ευτυχώς δεν μοιάζουν με φθηνό σκηνικό θεάτρου. Για τους κλειστοφοβικούς, υπάρχει στον χώρο ένα «panic button» για να μπορούν να βγουν με την άνεσή τους χωρίς καμία αναμονή. Και να θυμάστε ότι ακόμη κι εκεί που φαίνεται να μην υπάρχει κάτι, κρύβεται πάντα ένα στοιχείο που οδηγεί στο επόμενο βήμα.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ακούγεται μουσική μυστηρίου -παρόμοια με εκείνη που περιλαμβάνεται στα παιχνίδια «Hidden Objects» των «Big Fish Games»-, ενώ αναπαράγονται και ηχητικά εφέ που προειδοποιούν σχετικά με ηλεκτρονικά στοιχεία για να προχωρήσει η έρευνα.

Οι κλειστοφοβικοί μπορούν να πατήσουν το κουμπί πανικού για να αποδράσουν

Ως προς τις τιμές, το εισιτήριο ξεκινά από 12 ευρώ το άτομο και ποικίλλει, ανάλογα με τη σύνθεση της παρέας. Τα τρία άτομα θα πληρώσουν από 13 ευρώ ο καθένας, τα τέσσερα από 12 ευρώ και τα πέντε από 10 ευρώ. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας του παιχνιδιού, η κατώτερη επιτρεπτή ηλικία για να παίξει κανείς είναι τα εννέα έτη (με την παρουσία γονέα) ή τα 15 σε αντίθετη περίπτωση.

Λίγα βήματα χώρισαν την παρέα από την έξοδο

Η παρέα που κατάφερε να λύσει το γρίφο του θεματικού δωματίου και να αποδράσει