Μετά τις παραστάσεις που ακυρώθηκαν στη Λυρική Σκηνή εξαιτίας της απεργίας του τεχνικού προσωπικού το μοναδικό θέατρο όπερας της χώρας μας αναμόρφωσε το πρόγραμμά του για τους επόμενους μήνες.

Έτσι στις 3 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά με ελαφρώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα. Πρόκειται για μια εορταστική συναυλία με έργα Στράους, Μότσαρτ, Βιβάλντι, Τσαϊκόφσκι, Ροσσίνι κ.α. με νέους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και guests.

Στη συνέχεια η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η Χαλιμά», θα κάνει πρεμιέρα μια εβδομάδα αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου.

Οι παραστάσεις του μπαλέτου «Ταξίδι στην Αιωνιότητα» θα ξεκινήσουν στις 2 Μαρτίου και είναι αφιερωμένες σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής, την Ελένη Καραΐνδρου και τον Εϊτόρ Βίλλα – Λόμπος. Ο Ρενάτο Τζανέλλα χορογραφεί συνθέσεις της Καραΐνδρου που έντυσαν ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και τις αριστουργηματικές σουίτες Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας του Βίλλα – Λόμπος.

Θα ακολουθήσουν οκτώ παραστάσεις της όπερας «Ο Μαγικός Αυλός», από τις 9 έως τις 23 Μαρτίου. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Μότσαρτ, το οποίο προσφέρει χαρά στα παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στους μεγάλους να απολαύσουν την εξαιρετική μουσική και ένα ιδιαίτερο κείμενο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμώντας το θεμελιωτή της Εθνικής Μουσικής Σχολής παρουσιάζει συναυλία- αφιέρωμα στο οπερατικό έργο του, στις 24 Μαρτίου.

Επίσης, στην παιδική σκηνή προστίθενται πέντε παραστάσεις της Κοκκινοσκουφίτσας, στις 19, 20, 26 Μαρτίου και 2, 4 Απριλίου, εκτός από την ήδη προγραμματισμένη στις 28 Απριλίου. Το γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περό, με λίγο διαφορετική εξέλιξη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή της παιδικής όπερας. Δεν είναι ο λύκος εκείνος που τρομοκρατεί την Κοκκινοσκουφίτσα αλλά εκείνη που κατορθώνει να τον εξουδετερώσει, μιλώντας του για καραμέλες και γλυκά που τον κάνουν να χάσει τελείως την όρεξή του.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την επέτειο διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Τζουζέπε Βέρντι, η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζει στις 24,25, 26 και 27 Ιανουαρίου την πεντάπρακτη μεγαλόπρεπη όπερα με μπαλέτο «Ο σικελικός εσπερινός», σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία – χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα.