Οι Blitz αφηγούνται τι συνέβη μια νύχτα πάνω από την Ευρώπη…

«Αργά τη νύχτα δεν ξέραμε τι να κάνουμε». Πιστέψαμε ότι όλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν με τη μουσική στο κεφάλι τους. Ότι όταν είναι όλα μακριά –άνθρωποι, τοπία, αναμνήσεις– υπάρχει ακόμη η μουσική μέσα μας».

Αργά τη νύχτα… έρχονται οι blitz. Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της στη βερολινέζικη Schaubühne και στο παρισινό Théâtre de la Ville, η blitz είναι η πλέον αναγνωρισμένη ελληνική ομάδα devised theatre της νεότερης γενιάς.

Το Late Night εκτυλίσσεται αργά τη νύχτα, σε μια αίθουσα χορού. Εκεί, μια ομήγυρη τραγουδά και χορεύει, μια απόκοσμη φωνή δίνει οδηγίες και παραγγέλματα, μια επιγραφή από νέον αναβοσβήνει διαρκώς κι εκείνοι, ζαλισμένοι από το ποτό, επιδίδονται σε προσωπικές εξομολογήσεις. Σκηνοθετώντας μια νύχτα πάνω από την Ευρώπη, οι blitz συνθέτουν μια αποσπασματική αφήγηση σε μια αίθουσα χορού. Μια αφήγηση που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, με τους ήρωες στο όριο μεταξύ παραίτησης και αντίστασης, με τις προσωπικές αναμνήσεις των προσώπων να συγκρούονται με το χάος της Ιστορίας.

Αμέσως μετά τις παραστάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου, το Late Night θα περιοδεύσει σε γαλλικές πόλεις, αρχής γενομένης από το Μπορντώ (στο θέατρο La manufacture και στο πλαίσιο του φεστιβάλ Nov’Art).

Το devised theatre (θέατρο επινόησης, συνεργατικό θέατρο) είναι το είδος θεάτρου, όπου το σενάριο δεν προέρχεται από έναν συγγραφέα ή συγγραφείς, αλλά συνεργατικά και αυτοσχεδιαστικά, από μια ομάδα ανθρώπων (συνήθως, αλλά όχι κατ ‘ανάγκη, τους ηθοποιούς). Μοιάζει με την commedia dell’arte και το θέατρο δρόμου. Η διαφορά του από το αυτοσχεδιαστικό θέατρο είναι πως ο αυτοσχεδιασμός περιορίζεται στην δημιουργική διαδικασία μόνο. Όταν το έργο φτάνει τελικά στο κοινό, η φόρμα του έχει ήδη σταθεροποιηθεί.

Σκηνοθεσία & Δραματουργική επεξεργασία: blitz theatre group
Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Σοφία Κόκκαλη, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και blitz theatre group