​​«Ο Μάρτιν Κριμπ με την αντισυμβατική του γραφή επισημαίνει πως το τέλος της Πόλης που είχαμε ονειρευτεί, φανταστεί ή γνωρίσει έχει έρθει».

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιόνται σ’ ένα χώρο και κουβεντιάζουν για ένα περιστατικό. Η μεταξύ τους απόσταση, ψυχρότητα και τυπικότητα αποκλείει καταρχάς την οποιαδήποτε προσωπική τους σχέση. Υποθέτεις πως είναι συνάδελφοι σε κάποιο εργασιακό τομέα κι όχι σύζυγοι όπως διαπιστώνεις αργότερα.

Η Κλαίρ είναι μεταφράστρια και ο Κρις, πρώην μπίζνεσμαν και μέχρι πρότινος άνεργος, βρίσκει δουλειά σε ένα κρεοπωλείο. Τα δυο τους μικρά παιδιά που παίζουν καθημερινά στον κήπο του σπιτιού τους, ενοχλούν με τις φωνές τους την Τζένυ. Είναι μια μοναχική νοσοκόμα που βλέπει το όμορφο σπίτι τής οικογένειας από το μικρό της διαμέρισμα. Κάποια μέρα τους επισκέπτεται αναπάντεχα φέρνοντάς τους ένα αποτρόπαιο δώρο, ενώ η μεταξύ τους συνάντηση θα εξελιχθεί σε δυστοπική. Εν τω μεταξύ η Κλαίρ, που εντελώς τυχαία είχε γνωρισθεί με έναν αναγνωρισμένο πορτογάλο συγγραφέα, αναλαμβάνει την μετάφραση ενός έργου του. Γεγονός που θα δώσει στο ζεύγος την ευκαιρία για προσωπικές συγκρούσεις και αδιέξοδα.

Ο Μάρτιν Κριμπ, επαγγελματίας του «in-yer-face» είναι γνωστός στο αθηναϊκό κοινό από τις «Απόπειρες ζωής« που παρουσιάστηκε το 1999 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Στο έργο «Η πόλη», με γλώσσα σκληρή και καθόλου κοινότυπη, ξεπερνά το ακατανόητο, το παράλογο, το ζοφερό. Ο λόγος πολιτικός, βαθιά ειρωνικός και με «στυφή γεύση», μιλά για τις κοινωνικές παθογένειες όπου εξοντώνονται ηθικά οι άνθρωποι σαν ελεύθεροι φυλακισμένοι.

Οι τρεις ήρωες του έργου, τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες, με άλλους ψυχικούς κόσμους και στάσεις ζωής, είναι υπάρξεις εξουθενωμένες από το φόβο. Με τις σκληρές ψυχικές «πρώτες ύλες» που διαθέτει κάθε πρόσωπο καταφεύγει σε μια φραστική καταδίωξη του άλλου. Άτομα ρημαγμένα από μοναξιά, ανασφάλεια, από την έλλειψη κατανόησης και αγάπης, άτομα που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν βίωσαν χαρά και ευτυχία.

Ο Θοδωρής Οικονομίδης ως Κρις, συναισθηματικά αποστασιοποιημένος από την γυναίκα του και τα παιδιά του, παλεύει να βρει μονοπάτια συμφιλίωσης μαζί της. Η ένταση, η ανησυχία, ο ανείπωτος φόβος και θυμός του, η επισφαλής του θέση, εξωτερικεύονται με μια σφιγμένη ερμηνεία.

Πιο χαλαρή και ανοιχτή σε κουβέντες με μικρά διαλείμματα ικανοποίησης χαράς και κοινωνικής αναγνώρισης η Κλαίρ – Ανδριανή Κυλάφη. Η οποία στη δεδομένη στιγμή θα βγάλει από μέσα της κάθε καταπιεσμένη βια και κάθε είδους συμβιβασμό.

Στο ρόλο της νοσοκόμας Τζένυ, η Σταυρούλα Καρτσακλή. Άδεια από ψυχή, βγάζει τις στερημένες και σκοτεινές πλευρές της ύπαρξής της και χτίζει υποκριτικά ένα προσωπείο απωθητικό και αλλόκοτο, με παράλογα και τρομαχτικά παιχνίδια λόγου. Ο φθόνος, η οργή, η εκδικητικότητα για την άθλια ζωή της περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Έτσι αντιλαμβάνεσαι πως η χαμένη κοινωνική συνείδηση και η απαξίωση της ίδιας της ζωής, την οδηγούν σε διάλυση και κατάρρευση. Όμοια με την όμορφη, ήρεμη και ευημερούσα πόλη που προβάλλεται αρχικά σε video wall. Για να μετατραπεί αργότερα μέσα από τον πόλεμο σε ερείπια.

Πιστεύω πως η επιλογή των επαγγελμάτων των προσώπων δεν είναι τυχαία. Οι απωθητικές σκέψεις και οι γελοίοι διάλογοι του δυσνόητου και σκοτεινού κειμένου, προξενούν στον θεατή ένα ερώτημα. Πού πήγε ο πολίτης και οι περί ανθρωπισμού διακηρύξεις του;

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Χρίστος Λύγκας
Εικαστική επιμέλεια – φωτισμοί: ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρα Φλαϊσμάνοβα
Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Τριβουλίδης
Βίντεο: Χρήστος Δήμας
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Χατζηορδάνη

Παίζουν
Κρις: Θοδωρής Οικονομίδης
Κλαίρ: Ανδριανή Κυλάφη
Τζένυ: Σταυρούλα Καρτσακλή

Έναρξη: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Δευτέρα: 21:00
Τρίτη: 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης»
Φρυνίχου 10, Πλάκα (μετρό Ακρόπολη)
Τηλ.: 2114089670