Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι οι αναβάτες που σέβονται τον εαυτό τους και χρησιμοποιούν το κράνος σε καθημερινή βάση. Το άσχημο είναι βέβαια πως, αρκετοί είναι εκείνοι που αγοράζουν κράνος χωρίς να ελέγξουν βασικές παραμέτρους, μην έχοντας εξασφαλίσει τα απαιτούμενα επίπεδα ασφάλειας. Γι’ αυτό κατά την αγορά, όλοι οι αναβάτες, πρέπει να προσέξετε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά:

-Πρώτα από όλα, ελέγξτε αν το κράνος πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Οι ενδείξεις που μπορεί να συναντήσετε είναι αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECE 22.05), της Μεγάλης Βρετανίας (BSI), της Γαλλίας (AFNOR), της Γερμανίας (DOT), της Ιαπωνίας (JIS) και των ΗΠΑ (Snell).

-Το γνωμικό «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» ισχύει και για τα κράνη, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να προχωρήσετε σε υπερβολές.

-Ακόμα και αν πάρετε το καλύτερο κράνος, αν δεν εφαρμόζει σωστά χάνει σημαντικό μέρος της αποτελεσματικότητάς του. Θα πρέπει να μη φοριέται εύκολα, όταν φορεθεί να το νιώθετε σφιχτό και να μην «πλέει» στο κεφάλι σας, σε καμία περίπτωση όμως να μην είναι ανυπόφορο.

-Ελέγξτε το σύστημα κουμπώματος. Θα πρέπει να αντέχει στις ισχυρές πιέσεις που αναπτύσσονται σε ενδεχόμενη πτώση για να μην ανοίξει.

Πηγή: mototriti.gr