Χάκερ, που έχουν στρατολογηθεί από τη Βόρεια Κορέα, φέρονται να έχουν αποσπάσει ένα ποσό μαμούθ κρυπτονομισμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στην Πιονγιάνγκ να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι χάκερ της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιώντας έξυπνες τακτικές εξαπάτησης έχουν συγκεντρώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως εκτιμάει η εταιρεία blockchain αναλύσεων Chainalysis, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη λεία από ψηφιακές ληστείες που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο Οκτώβριος του 2022, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ήταν ο πιο παραγωγικός μήνας για τους χάκερ κρυπτονομισμάτων, με πάνω από 30 ξεχωριστές επιθέσεις και τη λεία τους να ανέρχεται σε σχεδόν 776 εκατομμύρια δολάρια.

Βόρεια Κορέα

Η Wall Street Journal δημοσιοποίησε την ιστορία ενός μηχανικού υπολογιστών, ο οποίος εργαζόταν για την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών blockchain Sky Mavis πίστευε ότι βρισκόταν στο κατώφλι μιας νέας δουλειάς με περισσότερα χρήματα. Τον είχε προσεγγίσει ένας υπεύθυνος μέσω του LinkedIn και αφού συνομίλησαν τηλεφωνικά, του εστάλη ένα έγγραφο για να το αξιολογήσει στο πλαίσιο της συνέντευξης για τη θέση εργασίας.  

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ο υπεύθυνος προσλήψεων που τον προσέγγισε λειτουργούσε στην πραγματικότητα για λογαριασμό του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και το έγγραφο που του εστάλη δεν ήταν παρά ένας ιός που μόλις ενεργοποιήθηκε έδωσε στους βορειοκορεάτες χάκερ την πρόσβαση σε στοιχεία της Sky Mavis. Μέσω αυτών κατάφεραν να κλέψουν πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως από παίκτες του ψηφιακού παιχνιδιού της εταιρείας Axie Infinity.

Παρότι η Sky Mavis αποζημίωσε τα θύματα της γιγάντιας κυβερνοεπίθεσης, το συμβάν αυτό απείλησε ακόμη και την ύπαρξη της εταιρείας, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος επιχειρήσεων, Αλεξάντερ Λάρσεν. «Όταν συνειδητοποιείς τα ποσά που εκλάπησαν, καταλαβαίνεις πως όλο αυτό προέβαλε ως υπαρξιακή απειλή σ’αυτό που οικοδομείς» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, πρόκειται μόνο για ένα παράδειγμα των τακτικών που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα για τη συγκέντρωση χρημάτων, ενώ οι χάκερ της διαρκώς εξελίσσουν και βελτιώνουν τις μεθόδους τους. Τα χρήματα κατευθύνονται κυρίως στον στρατιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στο πυρηνικό πρόγραμμα και τους βαλλιστικούς πυραύλους. Η Wall Street Journal αναφέρει πως τα κρυπτονομίσματα που έχουν κλαπεί αντιστοιχούν περίπου στο 50% της χρηματοδότησης του πυραυλικού προγράμματος της χώρας.

Ενδεικτικό της σημασίας των χρημάτων που εξασφάλισαν οι χάκερ για τη Βόρεια Κορέα είναι πως σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Πιονγκγιάνγκ δαπάνησε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2019. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα τέταρτο (26%) της συνολικής οικονομίας της.

Βορειοκορεάτες χάκερ έχουν παρουσιαστεί ως υπάλληλοι τεχνολογικών εταιρειών, προγραμματιστές blockchain, αξιωματούχοι διάφορων χωρών κ.α. Πρόκειται για ένα «σκιώδες δυναμικό» που αποφέρει τεράστια κέρδη για τη Πιονγιάνγκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιχειρηθεί ακόμη και η πρόσληψή τους σε δυτικές εταιρείες, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αρχεία και να μπορέσουν τροποποιώντας τα να παραβιάσουν τα συστήματα ασφαλείας.

Οι εισβολές διαρκώς αναβαθμίζονται τεχνολογικά και οι απάτες εντοπίζονται όλο και πιο δύσκολα, αναφέρει ειδικός στη Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας πως οι εταιρείες έχουν εγκλωβιστεί έναν «αγώνα εξοπλισμών» με τους εγκληματίες. Συναγερμός έχει σημάνει και στον Λευκό Οίκο καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις για κρυπτονομίσματα, που φαίνεται να ξεκίνησαν το 2018, αυξήθηκαν δραματικά το 2022. Η δε αύξησή τους συνέπεσε και με τον πολλαπλασιασμό των επιτυχημένων πυραυλικών εκτοξεύσεων από τη Βόρεια Κορέα.

«Η πραγματική αύξηση τον τελευταίο χρόνο ήταν κατά των κεντρικών υποδομών κρυπτογράφησης σε όλο τον κόσμο που κατέχουν μεγάλα ποσά, όπως η Sky Mavis, οδηγώντας σε περισσότερες ψηφιακές ληστείες μεγάλων διαστάσεων. Αυτό μας οδήγησε να εστιάσουμε εντατικά στην αντιμετώπιση αυτής της δραστηριότητας» εξηγεί η Άννε Νοϊμπέργκερ, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.