Οι εξελικτικοί βιολόγοι εντόπισαν την προέλευση του αυνανισμού στα αρχαία πρωτεύοντα, τα οποία προηγούνται κατά δεκάδες εκατομμύρια χρόνια των πρώτων ανθρώπων. Μετά τις μελέτες για τα οφέλη και τις παρενέργειες του αυνανισμού σε άνδρες και γυναίκες, τα νέα επιστημονικά ευρήματα αναδεικνύουν τόσο το ρόλο του στην εξελικτική διαδικασία, όσο και το ότι πρόκειται για μια απολύτως φυσική σεξουαλική συμπεριφορά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το University College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα προέκυψαν από το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ για τον αυνανισμό.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως αυτή η σεξουαλική συμπεριφορά ήταν παρούσα περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, στον κοινό πρόγονο όλων των πιθήκων», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian η Ματίλντα Μπρίντλ, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης. «Δεν είναι ότι κάποια είδη ξύπνησαν μια μέρα και άρχισαν να το κάνουν. Αυτό είναι ένα αρχαίο χαρακτηριστικό της εξελικτικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Επιδίωξη των επιστημόνων ήταν να εμβαθύνουν στην προέλευση του αυνανισμού, μια σεξουαλική συμπεριφορά που δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα. Από εξελικτική άποψη, η αρχική σκέψη ήταν πως ο αυνανισμός δεν είναι ιδιαίτερα επωφελής, καθώς αποσπά την προσοχή και χαρακτηρίζεται ως σπατάλη. Όμως τα δεδομένα ανατρέπουν αυτή τη θέση.

Αρχικά για να ανασυνθέσουν την ιστορία της πράξης, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν εκατοντάδες δημοσιεύσεις, απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και προσωπικές σημειώσεις σχετικά με τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Στη συνέχεια χαρτογραφώντας τις πληροφορίες σε δέντρα της εξέλιξης αποκάλυψαν πως ο αυνανισμός πάει βαθιά πίσω στο χρόνο, στα πρωτεύοντα θηλαστικά και των δύο φύλων.

Από τις αναλύσεις των στοιχείων προέκυψε πως με τον αυνανισμό τα αρσενικά ενίσχυαν τις πιθανότητες να γονιμοποιήσουν τον σύντροφό τους. Για παράδειγμα ένα αρσενικό μπορεί να αυνανιζόταν ώστε να αυξήσει τη διέγερσή του πριν από το σεξ και έτσι να ολοκληρώνει τη γονιμοποίηση πιο γρήγορα, προτού εμφανιστεί ένας πιθανόν πιο δυνατός ανταγωνιστής που θα μπορούσε να διακόψει απότομα την πράξη. Ο αυνανισμός θα μπορούσε επίσης να βοηθάει τα αρσενικά να αποβάλλουν το παλιό σπέρμα, ώστε κατά τη σεξουαλική πράξη να έχουν πιο φρέσκο και άρα καλύτερης ποιότητας σπέρμα.

Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο αρσενικός αυνανισμός στα πρωτεύοντα αυξάνεται ανάλογα με τα επίπεδα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Μια πιθανή εξήγηση, την οποία αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι πως ο αυνανισμός μετά το σεξ βοηθάει στον καθαρισμού των γενετικών οργάνων, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Για τον αυνανισμό στις γυναίκες τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Ωστόσο όπως υπογραμμίζει η Ματίλντα Μπρίντλ ενδεχομένως ο αυνανισμός πριν από το σεξ επέτρεπε στα θηλυκά πρωτεύοντα να επιλέγουν από ποια αρσενικά θα γονιμοποιούνταν: Κάνοντας τον κόλπο λιγότερο όξινο, γίνεται πιο φιλόξενος για το σπέρμα και άρα αυξάνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης.

Ο αυνανισμός, αναφέρει η Μπρίντλ, «αποτελεί μια τόσο κοινή συμπεριφορά σε όλο το ζωικό βασίλειο που προκαλεί ερώτημα γιατί κανείς δεν την έχει ερευνήσει στο παρελθόν». «Για όσους πιστεύουν ότι ο αυνανισμός είναι λάθος ή αφύσικος κατά κάποιο τρόπο, η έρευνα καταδεικνύει πως είναι μια απολύτως φυσική συμπεριφορά. Είναι μέρος του υγιούς ρεπερτορίου σεξουαλικών συμπεριφορών μας», τόνισε.