Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ο οποίος έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ ανέρχεται σε 4.310 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Κατμαντού.

Εξάλλου οι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή φθάνουν τους 7.953, όπως διευκρίνισε ο Λάκσμι Πράσαντ Ντακάλ.

Στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με το Νεπάλ, όπου η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση επίσης προκάλεσε καταστροφές, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά περίπου 100 νεκρούς.

Την ίδια ώρα οι αρχές και τα σωστικά συνεργεία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει και τις 15.000, καθώς ολόκληρα χωριά και πόλεις έχουν ισοπεδωθεί και μετά από τρεις ημέρες το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Ενδεικτικό των εφιαλτικών σεναρίων είναι το γεγονός ότι «ακόμη δεν έχει μπορέσει να αποκατασταθεί η επαφή με τις χειρότερα πληγείσες περιοχές», όπως τόνιζε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικώνου Νεπάλ.

Εγκαταλείπουν το Κατμαντού απελπισμένοι

Χιλιάδες είναι αυτοί που κουράστηκαν να περιμένουν και εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Κατμαντού για τις γύρω πεδιάδες, την ώρα που οι αξιωματούχοι αγωνίζονταν για την μεταφορά βοήθειας από το κύριο αεροδρόμιο της χώρας στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς τροφή και στέγη.

Οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις και πολλά χωριά και κοινότητες δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και επιζούν με τα λίγα τρόφιμα που έχουν διασωθεί χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια.

Οι πληγέντες συνωστίζονται στα πρατήρια καυσίμων φοβούμενοι για ελλείψεις, ενώ οικογένειες ολόκληρες στοιβάζονται σε λεωφορεία –ορισμένοι κάθονται ακόμη και στις οροφές τους– και σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα για να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στο χωριό από το οποίο κατάγονται.

Η UNICEF ανακοίνωσε χθες ότι υπολογίζει σε σχεδόν ένα εκατομμύριο τα παιδιά στο Νεπάλ που έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εμφανιστούν υδατογενείς και μολυσματικές ασθένειες.