Οργή και αποτροπιασμό προκάλεσαν στην Κίνα οι δηλώσεις του δημάρχου της ιαπωνικής πόλης Οσάκα, ο οποίος υποστήριξε ότι το σύστημα των «στρατιωτικών οίκων ανοχής» που εφάρμοζε η Ιαπωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια «αναγκαιότητα».

Οι Ασιάτες οι οποίοι έπεσαν θύματα της ιαπωνικής επιθετικότητας την εποχή του πολέμου, μεταξύ των οποίων πολλοί Κινέζοι και Κορεάτες, συχνά εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους καθώς θεωρούν ότι οι ιάπωνες πολιτικοί επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις ιαπωνικές ακρότητες κατά τη διάρκεια και πριν από τον πόλεμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του δημάρχου της Οσάκα, Τόρου Χασιμότο, προκαλούν αντιδράσεις.

«Ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι το σύστημα των γυναικών παρηγοριάς ήταν απαραίτητο για να παρέχεται ανακούφιση στο πλήθος των ανδρών που διακινδύνευαν τη ζωή τους μέσα σε μια θύελλα από σφαίρες» φέρεται να δήλωσε ο Χασιμότο. «Την εποχή εκείνη ήταν ένα απαραίτητο σύστημα ώστε να διατηρείται η στρατιωτική πειθαρχία», πρόσθεσε.

Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 200.000 γυναίκες υποχρεώθηκαν να γίνουν σκλάβες του σεξ στα πορνεία του Αυτοκρατορικού Στρατού πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Κίνα, όπου οι μνήμες της ιαπωνικής επιθετικότητας παραμένουν βαθιά χαραγμένες, κατήγγειλε τις δηλώσεις αυτές. «Η στρατολόγηση δια της βίας των γυναικών παρηγοριάς ήταν ένα σοβαρό έγκλημα του ιαπωνικού μιλιταρισμού την εποχή εκείνη. Πρόκειται για προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, εκφράζοντας την «αγανάκτηση» του Πεκίνου για τους ιάπωνες πολιτικούς οι οποίοι «προκάλεσαν δημοσίως την ανθρώπινη συνείδηση και την ιστορική δικαιοσύνη. Το πώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το παρελθόν της, θα καθορίσει το μέλλον της. Οι ασιάτες γείτονές της και η διεθνής κοινότητα περιμένουν να δουν τι επιλογές θα κάνει η Ιαπωνία», κατέληξε.

Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, η Σεούλ κάλεσε επίσης το Τόκιο να ζητήσει συγγνώμη για το σχόλιο του δημάρχου.

Την τελευταία περίοδο, και καθώς οι σχέσεις του Τόκιο με την Κίνα και τη Νότια Κορέα είναι τεταμένες λόγω εδαφικών διεκδικήσεων, η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει δηλώσεις που έχουν γίνει για την περίοδο του πολέμου από τα ίδια τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Ωστόσο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις δηλώσεις του Χασιμότο.

Ο δήμαρχος της Οσάκα είναι συνιδρυτής του μικρού Κόμματος Ιαπωνικής Παλινόρθωσης, με το οποίο ο Άμπε σχεδιάζει να συνεργαστεί για να προωθήσει διάφορα συντηρητικά πολιτικά σχέδιά του, όπως η αναθεώρηση του μεταπολεμικού ειρηνιστικού συντάγματος. «Η στάση της κυβέρνησης, όπως το έχουμε ξαναπεί, είναι ότι λυπόμαστε βαθιά όταν σκεφτόμαστε τα απερίγραπτα δεινά όσων έζησαντην περίοδο του πολέμου», είπε ο Σούγκα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Άμπε έχει την ίδια άποψη για το θέμα των γυναικών αυτών με τις προηγούμενες ιαπωνικές κυβερνήσεις.

Το 1993, η τότε κυβέρνηση είχε παραδεχτεί ότι ο στρατός είχε υποχρεώσει πολλές γυναίκες να γίνουν σκλάβες του σεξ σε στρατιωτικά πορνεία και ζήτησε συγγνώμη για την ενέργεια αυτή.