«Θα το πω πολύ ωμά: δεν επήγαμε εκεί (στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά) με προτεραιότητα να ασχοληθούμε με τη λύση στο Κυπριακό. Πήγαμε εκεί με προτεραιότητα να παίξουμε το παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η δική μου η αίσθηση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος χθες είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με αφορμή και την χθεσινή συνέντευξη, ότι «επιχειρεί επικοινωνιακά να περάσει τα δικά του μηνύματα». Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού είπε: «Ανεξάρτητα από το ποιες ήταν οι δικές μας οι απόψεις, οι χειρισμοί γίνονταν από τον κ. Αναστασιάδη και την ομάδα του».

Ο κ. Κυπριανού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκάλυψε ότι δεν συμφωνούσε με τον τρόπο που ο κ. Αναστασιάδης χειριζόταν τα ζητήματα από την πρώτη μέρα της διάσκεψης μέχρι την Τετάρτη, 5 Ιουλίου. «Είχαμε εντελώς διαφορετική άποψη, την είχαμε αναφέρει στον κ. Αναστασιάδη, είχαμε και έντονες συζητήσεις για το πώς θα έπρεπε να χειριστεί τα ζητήματα» είπε.

Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πήγε στην διάσκεψη εντελώς απροετοίμαστη. «Πήγαμε με την αντίληψη ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί η ουσία κάποιων θεμάτων και δεν είχαμε προετοιμάσει σχετικές θέσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Και υποχρεωθήκαμε εκεί να αναθέσουμε σε κάποιους ανθρώπους να εργάζονται όλο το βράδυ για να ετοιμάζουν κάποια έγγραφα. Ενώ αυτή η δουλειά έπρεπε να προηγηθεί, έπρεπε να είχε γίνει στην Κύπρο» είπε.

Επίσης, ο γγ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε: «Έπρεπε να είμαστε πανέτοιμοι πηγαίνοντας εκεί, έτσι που να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε σενάριο. Όταν έχεις απέναντι σου ένα αντίπαλο ο οποίος είναι αδιάλλακτος, προκλητικός, επιθετικός, όπως είναι η Τουρκία και συμφωνώ με αυτά, είσαι υποχρεωμένος να είσαι όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος, μελετημένος για να τον αντιμετωπίσεις».

Είναι εύκολο, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, εμείς να επιρρίπτουμε ευθύνες στην τουρκική πλευρά «και λέω ότι την ευθύνη την κύρια για το αδιέξοδο την έχει η Τουρκία» τόνισε. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτό θα καταγραφεί στην έκθεση του γγ του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, εξέφρασε βαθιά λύπη για την «αστήρικτη», όπως την χαρακτήρισε, κριτική του γγ του ΑΚΕΛ, η οποία, όπως είπε, καμιά σχέση έχει με την πραγματικότητα, για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά.

Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αυτό που έχει σημασία τούτες τις κρίσιμες ώρες «είναι να αφήσουμε κατά μέρος τις όποιες σκοπιμότητες και να εργαστούμε από κοινού προς αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και για την επανέναρξη των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, και μέσα στο ίδιο πλαίσιο που διεξάγονταν μέχρι τώρα».

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στο Κραν Μοντανά «πλήρως προετοιμασμένος και ιδιαιτέρως αποφασισμένος να επιτύχει συγκλίσεις εντός των παραμέτρων που καθορίστηκαν από τον γγ του ΟΗΕ, ώστε να επιτευχθεί συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος».