Τουλάχιστον 374 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει την περίοδο 2011-2012 η ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της, την ώρα που επίσημη έκθεση η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου παραδέχεται ότι οι ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ευάλωτες.

«Πρέπει να προσαρμόσουμε τα παλιά εργοστάσια στις σημερινές προδιαγραφές μετά τη Φουκουσίμα», δήλωσε ο Σεργκέι Κιριένκο τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία-Νόβοστι κατά τη συνάντησή του με το ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.

«Βρήκαμε τα απαραίτητα χρήματα γι’ αυτό. Πέντε δισεκατομμύρια ρούβλια (125 εκατ. ευρώ) για τον εξοπλισμό. Θα δώσουμε συνολικά τουλάχιστον 15 δισ. ρούβλια (374 εκατ. ευρώ) το τρέχον έτος και το επόμενο για να αποκτήσουμε πρόσθετο υλικό» πρόσθεσε.

Κυβερνητική έκθεση που εκπονήθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα αποκαλύπτει ότι τα ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι ασφαλή, κυρίως σε περίπτωση σεισμού.

Η έκθεση που εξετάζει διάφορες πλευρές στον τομέα της ασφάλειας, κυρίως το περιβάλλον, καταγράφει 32 προβλήματα που εντοπίστηκαν στα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Πούτιν δήλωσε πολλές φορές ότι τα ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια είναι τα πιο ασφαλή στον κόσμο και τίποτε παρόμοιο με αυτό της Φουκουσίμα δεν μπορεί να συμβεί στη Ρωσία.

Ύστερα από μια σειρά ελέγχων αντοχής, ο Κιριένκο παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να δαπανηθούν πέντε δισ. ρούβλια κυρίως για τον εξοπλισμό των εργοστασίων με αυτόνομα συστήματα τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, η έλλειψη των οποίων αποδείχτηκε καταστροφική στη Φουκουσίμα.

Ο διευθυντής της Rosatom δήλωσε σήμερα ότι σε κάθε ένα από τα ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια είχαν γίνει τέσσερις επιθεωρήσεις και είπε ότι οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς και μπορεί να αντέξουν ένα σεισμό ή ένα τσουνάμι.

«Είναι οι μόνοι σταθμοί στον κόσμο που θα άντεχαν το χτύπημα αν ένα αεροσκάφος συντριβόταν πάνω τους» τόνισε.