Έκλεισαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Anadolu πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν για πρώτη φορά.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σ’ ολόκληρη τη χώρα, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη, η οποία αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της Τουρκίας με 16 εκατομμύρια κατοίκους και το 1/3 της οικονομίας της και θα αποτελεί το «έπαθλο» του Ερντογάν αν το κόμμα του αποφύγει μία ακόμη ήττα στο προπύργιο της αντιπολίτευσης. Εκεί αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Στην Κωνσταντινούπολη θα παρακολουθήσει ο Ερντογάν τα αποτελέσματα – Να προστατευτούν οι κάλπες και οι ψήφοι το μήνυμά του μετά την λήξη της ψηφοφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν πρόκειται να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από την Κωνσταντινούπολη και να πραγματοποιήσει ομιλία εκεί, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu.

Πριν από λίγο μάλιστα, προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Χ, αναφέροντας:

«Αγαπητοί συμπορευόμενοι και συνάδελφοι…

Από τις 17.00, η διαδικασία της ψηφοφορίας έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα.

Τώρα ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε τις κάλπες και τις ψήφους.

Μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος και να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ζητώ από όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες που έχουν στην ευθύνη τους τους και το έθνος…»

Το εκλογικό του δικαίωμα για τις σημερινές δημοτικές εκλογές άσκησε περίπου στις 13.30 το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο σχολείο που ψηφίζει παραδοσιακά στο Σκούταρι της ασιατικής ακτής της Κωνσταντινούπολης.

Η «μάχη» της Κωνσταντινούπολης

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, στις σημερινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης. Θα ήθελα να πω ότι ενεργώ χωρίς να διαχωρίζω καμία περιφέρεια από την άλλη και χωρίς να βάζω τον κομματισμό στο προσκήνιο. Αν έχω πληγώσει την καρδιά κάποιου, ζητώ συγγνώμη και του ζητώ να με συγχωρήσει. Πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να προστατέψουν την κάλπη και την ψήφο τους: «Η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα στη δημοκρατία μας. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατευθεί. Οι κανόνες σχετικά με την προστασία αυτού του δικαιώματος είναι σαφείς, αλλά δυστυχώς, δεδομένου ότι υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα αυτό στην Τουρκία, το θέμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους πολίτες».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.

«Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε, εξέφρασε πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη του.

Πριν πάει να ψηφίσει, ο Μουράτ Κουρούμ επισκέφθηκε ένα τέμενος για να προσευχηθεί και οι σχετικές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύτηκαν στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Χτες βράδυ, εξάλλου, προσευχήθηκε μαζί με τον Ερντογάν στην Αγία Σοφία.

Ο Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο πράττουν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στη αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός.

Πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι θα ψηφίσουν στην Κωνσταντινούπολη

Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στην Κωνσταντινούπολη για να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα. Θα χάσει δεύτερη φορά, έστω εμμέσως, από τον Εκρέμ Ιμάμογλου ο Ταγίπ Ερντογάν ή θα πάρει πίσω την πόλη- σύμβολο;

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της MetroPOLL, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 39,2% έναντι του Μουράτ Κουρούμ που συγκεντρώνει 30,4 %.

Όταν κατανέμονται οι αναποφάσιστοι, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 49% και ο Κουρούμ 37%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων, δηλαδή όσων δεν απαντούν ή επιλέγουν ψήφο διαμαρτυρίας ανέρχεται σε 18,1%.

Στο πλευρό του Ιμάμογλου τάσσεται και η πλειοψηφία των γυναικών. Πάνω από το 40% των γυναικών εκφράζουν την πρόθεση να τον ψηφίσουν, ενώ μόλις το 30% κλίνει προς τον Κουρούμ σε ένα εκλογικό σώμα που αγγίζει τα 11 εκατομμύρια. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει καθόλου τα ίδια χαραχτηριστικά με την προηγούμενη, διότι ο Ιμάμογλου δεν έχει τη στήριξη δύο μικρών κομμάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποστοστό συμμετοχής αλλά και από την κουρδική ψήφο.

Ενδεχόμενη επιτυχία του Ιμάμολου θα συμβολίσει επίσης την ικανότητα της αντιπολίτευσης να μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινητοποιώντας την υποστήριξη διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας και προτείνοντας μια βιώσιμη εναλλακτική στο τρέχον πολιτικό status quo.

Αν εκλεγεί ο Μουράτ Κουρούμ, η πρώτη συνέπεια θα είναι η εδραίωση της εξουσίας του ΑΚΡ. Καθώς ο Κουρούμ εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα, θα ενίσχυσει σημαντικά τη θέση του αλλά και την επιρροή του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, καταδεικνύοντας τη διαρκή ελκυστικότητα και τις ικανότητες διακυβέρνησης του.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίσθηκαν σήμερα στην Τουρκία στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο περιθώριο των δημοτικών εκλογών στο Ντιγιάρμπακιρ, την κύρια κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

«Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε δύο ομάδες στη διάρκεια των σημερινών εκλογών με αποτέλεσμα ένα νεκρό και δώδεκα τραυματίες», δήλωσε επίσης ένας αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν σε χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ντιγιάρμπακιρ.