Δύο αδελφές, που υπέστησαν καρδιακές προσβολές με διαφορά μόλις λίγων ημερών, τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με μια κατάσταση, που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η Ρεβέκκα Λιούις, 48 ετών, έπαθε ένα όχι τόσο γνωστό είδος καρδιακής προσβολής, που ονομάζεται αυθόρμητη διατομή στεφανιαίας αρτηρίας (SCAD), όταν παρουσίασε ένα ρήγμα στο τοίχωμα της στεφανιαίας αρτηρίας.

Τρεις ημέρες αργότερα, η αδελφή της έπαθε το ίδιο, όπως αναφέρει το BBC.

Η SCAD είναι μια σπάνια κατάσταση, που δεν μπορεί επί του παρόντος να προβλεφθεί ή να προληφθεί. Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά γυναίκες ηλικίας 40 ή 50 ετών ή όσες έχουν αποκτήσει πρόσφατα μωρό.

Η Ρεβέκκα, δασκάλα από το Κάρντιφ, βαθμολογούσε τις εργασίες της τάξης της τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ένιωσε μία τεράστια πίεση στο στήθος.

Ο διευθυντής του σχολείου μετέφερε άμεσα τη Ρεβέκκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας στο Κάρντιφ, όπου της είπαν ότι είχε πάθει καρδιακή προσβολή. Η αγγειογραφία έδειξε ότι είχε προκληθεί από SCAD.

Τι είναι η SCAD

Η SCAD, η αυθόρμητη διατομή στεφανιαίας αρτηρίας, είναι το ελάχιστα γνωστό είδος καρδιακής προσβολής. Συμβαίνει όταν ένα θανατηφόρο ρήγμα σχηματίζεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο της καρδιάς. Η πάθηση επιβραδύνει ή εμποδίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά, γεγονός που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή, ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, σφίξιμο ή πόνο στα χέρια, το λαιμό, το σαγόνι, την πλάτη ή το στομάχι, αίσθημα ζάλης ή ζαλάδας, αίσθημα κόπωσης ή δύσπνοιας, ναυτία και ιδρώτα.

Η Ρεβέκκα δήλωσε ότι ήταν τυχερή, γιατί ο γιατρός που την περιέθαλψε είχε εργαστεί στο παρελθόν στο νοσοκομείο Glenfield στο Λέστερ, το οποίο είναι κορυφαίο κέντρο έρευνας για τη SCAD.

«Αυτός που μου έκανε την αγγειογραφία είχε εκπαιδευτεί να γνωρίζει πώς απεικονιζόταν η SCAD και ήταν σε θέση να το ξεχωρίσει στην περίπτωσή μου», είπε.

Το πρωί μετά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο, η αδελφή της Ρεβέκκας έπαθε επίσης καρδιακή προσβολή. Η αγγειογραφία έδειξε ότι και αυτή είχε υποστεί SCAD.

Η Ανγκάραντ νοσηλεύτηκε σε διαφορετικό νοσοκομείο, αλλά η Ρεβέκκα επέμενε ότι η αδερφή της έπρεπε να ελεγχθεί για αυτού του τύπου την καρδιακή προσβολή.

«Ήμουν πολύ τυχερή που είχα μια μεγάλη αδελφή, που με φρόντιζε και μου έλεγε: “Πρέπει να κάνεις αυτή την εξέταση, πρέπει να αναφέρεις τι συνέβη σε εμένα”».

«Έτσι, τελικά, οι γιατροί μίλησαν μεταξύ τους και με έστειλαν στο Κάρντιφ. Αν δεν ήταν η αδερφή μου, θα με έστελναν σπίτι χωρίς να ξέρω, γιατί έπαθα την καρδιακή προσβολή», τονίζει στο BBC.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 ασθενείς, που βοηθούν την έρευνα στο νοσοκομείο Glenfield. Ο επικεφαλής της τονίζει ότι πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες.