Δεκάδες πυρκαγιές που ξεκίνησαν πέρυσι εξακολουθούν να καίνε μέχρι σήμερα κάτω από το έδαφος στον δυτικό Καναδά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός φέτος αυτών των «πυρκαγιών ζόμπι», σε συνδυασμό με τα σχετικά χαμηλά επίπεδα χιονιού που επιδεινώνουν τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας, κάνουν τους ειδικούς να φοβούνται για το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών που μπορεί να ξεσπάσουν φέτος.

Παρόλο που είναι χειμώνας, η έλλειψη χιονιού φέτος επιδεινώνει τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας, αφήνοντας τους Καναδούς να προετοιμάζονται ήδη για μια ακόμα βίαιη περίοδο δασικών πυρκαγιών. «Διανύουμε έναν ασυνήθιστο χειμώνα ύστερα από ένα ασυνήθιστο καλοκαίρι», τόνισε ο Josee St-Onge, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της Αλμπέρτα.

Είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει ποτέ. Ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι Καναδοί πυροσβέστες εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά για την καταπολέμηση σχεδόν 150 πυρκαγιών.

Φέτος υπάρχουν 10 έως 12 φορές περισσότερες «πυρκαγιές ζόμπι» στον δυτικό Καναδά από ό,τι συνήθως. Καίνε κάτω από την επιφάνεια του βόρειου δάσους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συντηρούμενοι από στρώματα αποξηραμένης τύρφης και οργανικής ύλης.

Η κατάσβεσή τους είναι μια κοπιαστική διαδικασία. Εντοπίζονται δύσκολα, αφού παράγουν μόνο λεπτές στήλες καπνού, και απαιτούν βαθύ σκάψιμο του εδάφους, ώστε να αποκαλυφθεί ο χούμος, δηλαδή το στρώμα με τα αποσυντεθειμένα φύλλα και άλλα συμπιεσμένα φυτικά υλικά που καίγεται αργά.

Στην Αλμπέρτα, η κυβέρνηση κήρυξε την Τρίτη πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία κανονικά αρχίζει την 1η Μαρτίου. Εκτός από τις περσινές «πυρκαγιές ζόμπι», οι αρχές αντιμετωπίζουν επίσης νέες πυρκαγιές που ξεκίνησαν φέτος.

Οι πυρκαγιές ζόμπι, ή οι πυρκαγιές χωρίς φλόγες, βραδείας καύσης που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της γης, έχουν προκαλέσει φόβους ότι η απόψυξη θα φέρει άλλο ένα καλοκαίρι γεμάτο αιθαλομίχλη στις ΗΠΑ. Επιστήμονες εξηγούν ότι καθώς οδηγούσε σε μια χιονοθύελλα τον Νοέμβριο στη μικρή της πόλη στη Βρετανική Κολομβία, παρατήρησε ότι αντί το χιόνι να είναι λευκό, είχε ένα μπλε-γκρι χρώμα από τον καπνό. «Δεν έχω δει ποτέ χιονοθύελλα να μυρίζει καπνό».