Στην Ελλάδα η κοινή γνώμη παρακολούθησε συγκλονισμένη την τραγική ιστορία της γυναίκας, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, την οποία κατασπάραξαν σκυλιά. Την ίδια στιγμή, στην Αγγλία ελήφθη μια απόφαση που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Οι αρχές αποφάσισαν την απαγόρευση της ράτσας «American Bully Xl», τα γνωστά σωματώδη σκυλιά διασταύρωσης πιτμπουλ και τεριέ σταφορντσάιρ, εξαιτίας φονικών επιθέσεων σε ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, η πώλησή τους θα απαγορευτεί από τις 31 Δεκεμβρίου στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου η κατοχή τους θα είναι παράνομη. Οι κηδεμόνες τους θα πρέπει είτε να τα οδηγήσουν σε ευθανασία με αποζημίωση, είτε να λάβουν εξαίρεση αποδεικνύοντας σε συγκεκριμένη υπηρεσία πως ο σκύλος είναι παντελώς ακίνδυνος.

Για τον λόγο αυτό θα χορηγείται σχετική άδεια ενώ ο σκύλος θα πρέπει πάντα να φοράει φίμωτρο, λουρί και να στειρώνεται. Θα πρέπει επίσης να φέρει τσιπ για τον εντοπισμό του και να διαμένει σε ειδικό ασφαλές μέρος, ώστε να μην μπορεί να διαφύγει. Όσοι κηδεμόνες δεν λάβουν πιστοποιητικό εξαίρεσης θα διώκονται ποινικά εάν εντοπιστούν.

Σύμφωνα με το Sky News, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης σημαίνει πως πολλά από αυτά τα σκυλιά θα οδηγηθούν σε ευθανασία. Οι αρχές εκτιμούν πως στην Αγγλία και την Ουαλία υπάρχουν περισσότερα από 10.000 σκυλιά αυτής της ράτσας, με τους ακτιβιστές να ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό σε τουλάχιστον 15.000.

Σωρεία αιματηρών επιθέσεων

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν σημειωθεί πολλά αιματηρά περιστατικά. Σύμφωνα με το BBC, στις 14 Σεπτεμβρίου ένας άνδρας πέθανε στο Γουολσολ ύστερα από επίθεση σκυλιού αυτής της ράτσας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένα 11χρονο κορίτσι και δύο άνδρες είχαν επίσης δεχτεί επίθεση στο Μπόρντεσλι Γκριν του Μπέρμιγχαμ.

Στις 3 Οκτωβρίου, ένας ακόμη άνδρας σκοτώθηκε από επίθεση σκύλου στο Χόουτον Λε Σπρίνγκ, ενώ μια ημέρα νωρίτερα ένα μικρό παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Λονδίνο μετά από επίθεση σκύλου, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ήταν της ίδιας ράτσας.

Συνολικά επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επίθεση σκύλου φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Απρίλιο, μια 65χρονη σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να σταματήσει μια διαμάχη μεταξύ δύο σκύλων «American Bully Xl» στο σπίτι της στο Λίβερπουλ.

Δύο ακόμη υποθέσεις που σόκαραν τη βρετανία: Πέρυσι ένα νήπιο 17 μηνών σκοτώθηκε από ένα σκύλο ίδιας ράτσας, μόλις μια εβδομάδα αφότου τον είχε αγοράσει η οικογένεια. Το 2021 ο 10χρονος Τζακ Λις σκοτώθηκε επίσης από επίθεση «American Bully Xl» με τη μητέρα του να ζητάει την απαγόρευση αυτών των σκύλων.

«Επικίνδυνα για τις κοινότητές μας»

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, χαρακτήρισε τα σκυλιά «American Bully XL» ως «κίνδυνο για τις κοινότητές μας» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ώστε η συγκεκριμένη ράτσα να απαγορευτεί. «Στόχος είναι να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις βίαιες επιθέσεις και να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείας», είπε και πρόσθεσε: «Είναι σαφές πως δεν πρόκειται για λίγους κακά εκπαιδευμένους σκύλους, αλλά για ένα μοντέλο συμπεριφοράς και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η απαγόρευση των «American Bully Xl» βασίζεται σε έναν νόμο του 1991 περί επικίνδυνων σκύλων. Βάσει αυτού του νόμου έχουν απαγορευτεί επίσης οι ράτσες «Πιτ Μπουλ Τεριέ», ιαπωνικό Τόσα, Ντόγκο Αρτζεντίνο και Φίλα Μπραζιλέιρο. Ο εν λόγω νόμος δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να απαγορεύσει κάθε ράτσα που «φαίνεται να εκτρέφεται για μάχη ή έχει τα χαρακτηριστικά για αυτόν τον σκοπό».

Σημειώνεται πως τα American Bullies θεωρούνται παράνομα και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συγκεκριμένη ράτσα δεν είναι παντού αναγνωρισμένη ως ξεχωριστή, αλλά αντίθετα συμπεριλαμβάνεται σε άλλες, όπως στα πίτμπουλ και τα μπουλ τεριέ. Στη Γερμανία απαγορεύεται η εισαγωγή τέτοιων σκύλων, δίχως όμως να υπάρχει και ειδικό κανονιστικό πλαίσιο για την εκτροφή τους. Σε άλλες χώρες έχουν επιβληθεί μέτρα όπως η μόνιμη χρήση φίμωτρου στη βόλτα, ενώ το λουρί του θα πρέπει να είναι μικρότερο των 2 μέτρων.

Φταίει ο σκύλος ή ο εκπαιδευτής και ο κηδεμόνας;

Η απαγόρευση των σκύλων «American Bully Xl» έχει πυροδοτήσει μια δημόσια αντιπαράθεση με κηδεμόνες σκύλων, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και ειδικούς να παίρνουν θέση. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η εν λόγω ράτσα είναι εγγενώς επικίνδυνη και επιθετική, όπως ισχυρίστηκε και η βρετανική κυβέρνηση, ενώ άλλοι υπογραμμίζουν πως η απαγόρευση βασίζεται σε παραπληροφόρηση και προκατάληψη και ότι την ευθύνη για τη συμπεριφορά του σκύλου την έχουν οι κηδεμόνες και οι εκτροφείς τους.

Το United Kennel Club, ένα από τα μεγαλύτερα κυνοκομεία στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζει το  «American Bully Xl» ως έναν «εξαιρετικό σκύλο για την οικογένεια». «Παρά την εμφάνισή του, η συμπεριφορά του είναι ευγενική και φιλική», σημειώνει ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, πως «η επιθετικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της ράτσας».

Πολλοί ειδικοί αντιτείνουν πως η απαγόρευση όχι μόνο δεν θα προστατεύσει πραγματικά τον πληθυσμό, αλλά θα μπορούσε εν δυνάμει να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο. Όπως γράφει η Deutsche Welle, ειδικοί προειδοποιούν πως ο εγκλεισμός και ο περιορισμός των σκύλων θα μπορούσε να ενισχύσει την επιθετικότητά τους, καθώς έχουν ανάγκη να κινούνται και να ξεδίνουν.

Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος της εγκατάλειψής τους. Ήδη καταγράφονται ολοένα και περισσότερες αναφορές για XL bully που εγκαταλείπονται στην άγρια φύση ή μπροστά σε καταφύγια ζώων. Κυκλοφορούν επίσης βίντεο με «επιχειρήσεις διάσωσης», όπου τα σκυλιά μεταφέρονται στη Σκωτία και πωλούνται εκεί. Επίσης εκφράζονται φόβοι πως πολλοί θα μπορούσαν να στραφούν σε άλλες ράτσες, όπως στα ποιμενικά Καυκάσου. Πρόκειται για μεγαλύτερα και δυνατότερα σκυλιά, τα οποία εάν καταλήξουν σε ακατάλληλο κηδεμόνα μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα, όπως σημειώνουν εκτροφείς στο BBC.

Φιλοζωικές οργανώσεις και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων τονίζουν πως είναι απαράδεκτη η κατηγοριοποίηση μιας ολόκληρης ράτσας ως επικίνδυνης, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των εκπαιδευτών και των κηδεμόνων.

Η Dog Control Coalition, μια από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές ενώσεις στη Βρετανία, τόνισε στο BBC πως επί 32 χρόνια, ο νόμος περί επικίνδυνων σκύλων επικεντρώθηκε στην απαγόρευση, ωστόσο οι επιθέσεις αυξάνονται γεγονός που καταδεικνύει πως αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί. «Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το βασικό ζήτημα που είναι οι αδίστακτοι εκτροφείς, οι οποίοι έχουν ως προτεραιότητα το κέρδος, και οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που μετατρέπουν τα σκυλιά σε επικίνδυνα».

Εκπαιδευτές εκφράζουν την άποψη πως κανένας σκύλος δεν είναι επιθετικός από τη φύση του, αλλά τον διαμορφώνουν ώστε να γίνεται επιθετικός. Σημειώνουν μάλιστα πως πολλοί αντί να ακολουθούν μια θετική εκπαίδευση, τα εκπαιδεύουν με τέτοιο τρόπο ώστε να τα χρησιμοποιούν για άλλα πράγματα, όπως για κυνομαχίες.  

Σύνδεση και με εγκληματικές συμμορίες

Όπως σημειώνει το BBC, τα συγκεκριμένα σκυλιά έχουν συνδεθεί και με εγκληματικές συμμορίες, λόγω της δύναμης και των τρομακτικών χαρακτηριστικών τους. Μια μυστική έρευνα του BBC Panorama διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της αναπαραγωγής τους, η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Ο Ίαν Μούτιτ, επικεφαλής επιθεωρητής της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της RSPCA, της μεγαλύτερης φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ευημερία των ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε πως το οργανωμένο έγκλημα είχε εμπλακεί όλο και περισσότερο στην εκτροφή σκύλων με αυτά τα χαρακτηριστικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όπως υπογράμμισε, οι πωλήσεις από μόνες τους είναι αρκετά προσοδοφόρες και χρησιμοποιούνται και για ξέπλυμα χρήματος. Στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής έρευνας, το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας τονίζει σε αναφορά του πως τα υπερμεγέθη σκυλιά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως «σύμβολα δύναμης και κύρους» μεταξύ των εγκληματιών.