Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο σε έξι τρομακτικά βήματα, προειδοποιεί ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Alan William John West.

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στη «Sun», εάν τα «πράγματα πάνε στραβά» οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν με στρατό στο έδαφος του Ισραήλ, ενώ εμπλοκή στις συγκρούσεις θα μπορούσαν να έχουν και ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία.

Ο ισραηλινός στρατός παραμένει στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα αναμένοντας την εντολή για μια χερσαία εισβολή, ενώ το Ιράν έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου πως ο «άξονας της αντίστασης» βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Εν τω μεταξύ το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζεται με τα θύματα να έχουν ξεπεράσει τις 4.000.

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να ανοίξουν τρία νέα άτομα, με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Συρία. «Είναι ένα επικίνδυνο εύφλεκτο μείγμα», είπε υπογράμμισε ο Alan William John West στη Sun, τονίζοντας τις απειλές εκδίκησης, τις στρατιωτικές συμμαχίες, τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις υψηλές απώλειες αμάχων. Η κρίση είναι πυριτιδαποθήκη που θα μπορούσε να εκραγεί, οδηγώντας ακόμη και στον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προβλέποντας τα έξι βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα καταστροφικό σενάριο, ο πρώην αρχηγός του του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει:

Κλιμάκωση από το Ισραήλ.

Όλα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με κλιμάκωση από το Ισραήλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες αμάχων. «Το Ισραήλ, πολύ κατανοητό, θέλει εκδίκηση», ανέφερε και συνέχισε: Ωστόσο, «εάν αντιδράσει υπερβολικά θα μπορούσε να οδηγήσει τον αραβικό κόσμο να αντιδράσει στη φρίκη». Η τρέχουσα πολιορκία της Γάζας και η επικείμενη χερσαία εισβολή θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής. «Χωρίς τροφή, ηλεκτρισμό, νερό και με μια επίθεση από χερσαίες δυνάμεις, υπάρχει πιθανότητα τεράστιου αριθμού απωλειών αμάχων», είπε. «Και όταν υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί θυμάτων, ο αραβικός κόσμος θα αλλάξει τη στάση του». «Σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει ως πρώτη αντίδραση η εμπλοκή της Χεζμπολάχ», τονίζει.

Ανοίγει νέο μέτωπο με τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση που έχει τον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο του Λιβάνου, έχει ήδη εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ το 2006. Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, η Χεζμπολάχ έχει προχωρήσει σε περιορισμένη εκτόξευση ρουκετών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ωστόσο έχει προειδοποιήσει για συμμετοχή στην πόλεμο «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα». «Αυτή είναι μια μοναδικά επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε ο Alan William John West και πρόσθεσε: εάν εμπλακεί η Χεζμπολάχ «αυτό θα ήταν πραγματικό πρόβλημα για το Ισραήλ».

Σημειώνεται πως το Ισραήλ θεωρεί εδώ και καιρό την Χεζμπολάχ ως μεγαλύτερη απειλή από τη Χαμάς, καθώς διαθέτει πιο προηγμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ακριβείας. «Το Ισραήλ θα αντιδρούσε και πάλι πολύ έντονα εναντίον τους, πραγματοποιώντας χωρίς αμφιβολία επιθέσεις στον Λίβανο», εκτίμησε, σημειώνοντας: «Ο Λίβανος είναι στην πραγματικότητα σε ένα χάος ούτως ή άλλως… θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει, κάτι που θα προκαλούσε μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

Ήδη οι Βρετανοί έχουν λάβει εντολή από το Υπουργείο Εξωτερικών να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο  καθώς ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό έγινε στόχος και οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου φοβούνται ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διαρρεύσει στον εύθραυστο γείτονα ανά πάσα στιγμή.

Εμπλοκή Άσαντ και Πούτιν

Αν ο πόλεμος περάσει στον Λίβανο, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η εμπλοκή της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία, Συρίας, υπογραμμίζει ο Alan William John West. «Θα ήταν πολύ ανόητο από την πλευρά του Μπασάρ Αλ Άσαντ αλλά ενδεχομένως να αισθανθεί πως θα πρέπει να εμπλακεί με κάποιο τρόπο», τονίζει. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Άσαντ υποστηρίζεται από τη Ρωσία» και αυτός θα ήταν ένας τρόπος για τον Πούτιν να εμπλακεί στη σύγκρουση.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς είναι ήδη «εξαιρετικός» για τα συμφέροντα του Πούτιν καθώς έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Οπότε όσο περισσότερο μπορεί να τονώσει αυτό το μέτωπο, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι», αναφέρει και υπογραμμίζει πως τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι και ο φίλος του, το Ιράν.

Πόλεμος με το Ιράν

«Το Ιράν θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την επιρροή του σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις άλλων χωρών για να εξαπολύσει επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτό θα έκανε το Ισραήλ να αισθανθεί ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση εναντίον του Ιράν», εκτιμά ο πρώην αρχηγός του πολεμικού ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εάν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν τότε «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Τεχεράνη θα κατηγορήσει και τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πως εμπλέκονται». «Έτσι ξαφνικά η σύγκρουση θα επεκταθεί δραματικά», υπογραμμίζει ο West, εξηγώντας ότι «το Ιράν μας βλέπει (σ.σ. Ηνωμένο Βασίλειο) ως τον μικρό Σατανά, ο μεγάλος Σατανάς είναι οι ΗΠΑ».

Το Ιράν είναι ο βασικός υποστηρικτής της παλαιστινιακής Χαμάς, αλλά και τις Λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ πως «θα εξολοθρευτεί» από έναν νέο κύμα επιθέσεων μετά την επίθεση της Χαμάς. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια  χερσαία επίθεση στη Γάζα θα αντιμετωπιστεί με απάντηση από άλλα μέτωπα.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνουν στη σύγκρουση

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, αλλά και για να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα. Την Παρασκευή, πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έριξε τις πρώτες βολές για την άμυνα του Ισραήλ, καταρρίπτοντας drone και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τους αντάρτες Χούτι, της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται επίσης από το Ιράν. Οι πύραυλοι εκτιμάται πως στόχευαν το Ισραήλ.

Και ενώ το Ισραήλ σχεδιάζει τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, εάν εμπλακεί και η Χεζμπολάχ τότε σημαίνει πως θα έχει ένα ακόμη μέτωπο στα βόρεια της χώρας, όπου θα πρέπει να στείλει επίσης στρατό. «Εάν το Ισραήλ αρχίσει να έχει πρόβλημα λόγω του διπλού μετώπου με Χεζμπολάχ και Χαμάς, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εμπλοκής των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου», επισημαίνει ο ναύαρχος West. Και «αν τα πράγματα πάνε πραγματικά στραβά», το ΝΑΤΟ «θα προσπαθήσει να αυξήσει την παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο γιατί αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μάχη», είπε.

Η ώρα της Σαουδικής Αραβίας

Το τελευταίο κομμάτι σε αυτό το τρομακτικό παζλ, που θα μπορούσε να βυθίσει τον κόσμο σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, θα μπορούσε να είναι η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στο χάος, τονίζει ο λόρδος West. Συνεχίζοντας την εκτίμησή του αναφέρει: Για χρόνια το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι βρίσκονται σε σύγκρουση με τη Σαουδική Αραβία. Οι ασταθείς και οπλισμένοι Χούτι προκαλούν τη Σαουδική Αραβία, εκτοξεύοντας πυραύλους στο έδαφός της, τους οποίους τους προμηθεύονται από το Ιράν.

«Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το γενικό χάος που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως να εξοργίσει τη Σαουδική Αραβία σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμπλακεί στη σύγκρουση. Οι φόβοι ότι η κρίση στη Γάζα θα ανοίξει πολλαπλά νέα μέτωπα αυξάνονται – και οι εκρήξεις εντάσεων κινδυνεύουν να έλθουν σε μεγάλο αριθμό χωρών», καταλήγει το δημοσίευμα την ανάλυση του πρώην αρχηγού του πολεμικού ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου.