Γκραφίτι, stencil και murals είναι εκφάνσεις της street art που πλέον αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο της μοντέρνας τέχνης, κερδίζουν συνεχώς έδαφος, μπαίνουν σε γκαλερί και αποκτούν φανατικούς θαυμαστές. Γι’ αυτό ανοίγουμε τις πόρτες μας σε έργα από καλλιτέχνες του δρόμου και τα βάζουμε σπίτι μας.

Οι street artists γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν στο αστικό τοπίο. Καμβάδες τους ήταν οι τοίχοι, τα πεζοδρόμια, οι κολόνες και γενικά το τσιμέντο, πάνω στο οποίο εξέφρασαν την τέχνη τους υπό αντίξοες συνθήκες και αρκετές φορές με κίνδυνο να τους συλλάβουν. Τα έργα τους, ωστόσο, άγγιξαν τους περαστικούς, οι οποίοι τα έβλεπαν στο πέρασμά τους, σταματούσαν, κοιτούσαν και ένιωθαν, αφού οι δρόμοι μετατρέπονταν σιγά σιγά σε μουσεία μοντέρνας τέχνης.

Οι κριτικοί κατάλαβαν πως η urban τέχνη αξίζει και την έβαλαν σε γκαλερί, σε μουσεία και σε εκθέσεις. Πλέον, street art έργα κοσμούν σαλόνια, χώρους υποδοχής, εστιατόρια και lobby ξενοδοχείων. Στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς και πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες της τέχνης του δρόμου που ζωγραφίζουν, πατάνε stencil, φτιάχνουν 3D τοιχογραφίες και γλυπτά, τα οποία είτε διαπρέπουν στην Ελλάδα, είτε ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και ομορφαίνουν πολλές πόλεις του εξωτερικού.

Οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο να γνωρίσετε τον Sake, τον Dazno, τον Sonke και τον Insane51 κι ακόμη περισσότερο να αποκτήσετε ένα έργο τους.

Sake a.k.a Γιάννης Καραμπέτσος

Dazno

Sonke a.k.a. Αλέξανδρος Σκουταριώτης

Insane51 a.k.a. Στάθης Τσαβαλιάς