Οι τάσεις στη διακόσμηση του σπιτιού έρχονται και φεύγουν, αλλά όταν αφορούν τις πιο μόνιμες αλλαγές στο σπίτι, όπως μια ανανέωση στα πατώματα, είναι σημαντικό να βρείτε το στιλ που σας ταιριάζει απόλυτα. Είτε για το πάτωμα της κουζίνας σας είτε για το πάτωμα του μπάνιου σας, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τι θέλετε να βλέπετε κάθε μέρα για τα επόμενα χρόνια.

Το υλικό, το μοτίβο και το χρώμα πρέπει να ταιριάζουν με το προσωπικό σας στιλ και την αισθητική σας. Ευτυχώς, οι επιλογές που υπάρχουν πλέον είναι πάρα πολλές. Για τα ξύλινα δάπεδα, η βασική τάση για φέτος είναι το μοτίβο ψαροκόκαλο. Τα πλακάκια είναι επίσης πολύ δημοφιλή, σε σχέδια, μοτίβα και μεγέθη που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τον χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος. «Τα σύνθετα μοτίβα φαίνεται να βρίσκονται σε φάση αναγέννησης», λέει ο ιδιοκτήτης εταιρείας με ξύλινα δάπεδα, Jamie Hammel.

Για να εμπνευστείτε, βρήκαμε τις συμβουλές των ειδικών που μίλησαν στο Ηousebeautiful για τις τάσεις στα πατώματα που θα δούμε περισσότερο το 2024. Είτε λατρεύετε τα χρώματα είτε ψάχνετε για κάτι πιο ουδέτερο, σίγουρα παρακάτω θα βρείτε κάτι που σας αρέσει.

1. Ξύλινα δάπεδα Parquet de Versailles

Ο Hammel λέει ότι έχει παρατηρήσει άνοδο στη δημοφιλία των δαπέδων Parquet de Versailles σε διάφορα είδη ξύλου και σε διάφορα μεγέθη. Το σχέδιό τους «αποτελείται από πάνω από 40 μεμονωμένα κομμάτια που πρέπει να ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους -κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της προέλευσής του από το παλάτι των Βερσαλλιών».

2. Σκακιέρα

Ενώ το μοτίβο της σκακιέρας είχε ανέκαθεν πιστούς οπαδούς, η διευθύντρια εταιρείας σχεδιασμού, Kirsty Froelich, αναφέρει ότι η εταιρεία δέχεται όλο και περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τις σκακιέρες. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να προσθέσετε προσωπικότητα στο σπίτι σας και να κάνετε μια κουζίνα ή ένα μπάνιο να φαίνονται κλασικά. Όσον αφορά το χρώμα και το υλικό, η Froelich αναφέρει ότι οι άνθρωποι ζητούν πορσελάνη σε κλασικό ασπρόμαυρο χρώμα.

3. Μασίφ ξύλο με… χαρακτήρα

Ενώ ο μινιμαλισμός εξακολουθεί να είναι in, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να δώσουν στα σπίτια τους περισσότερο χαρακτήρα. «Ο μινιμαλισμός μάλλον δεν θα φύγει ποτέ από τη μόδα, αλλά αυτή τη στιγμή οι πελάτες παίρνουν ρίσκα και προτιμούν δάπεδα με προσωπικότητα», λέει. «Το ξύλο με προσωπικότητα στον σωστό χώρο, μπορεί να είναι σχεδόν από μόνο του ένα στοιχείο διακόσμησης. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του ξύλου τραβούν το μάτι, ενώ μπορεί να απηχούν τη μορφή ενός έργου τέχνης ή ενός επίπλου».

Διακόσμηση

4. Σκληρά και μακριά ξύλα

Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών προσπαθούν συνεχώς να σκεφτούν τρόπους για να κάνουν τους χώρους τους να φαίνονται μεγαλύτεροι. Ένας… ύπουλος τρόπος για να το πετύχετε, είναι να βάλετε παρκέ με μεγάλες και φαρδιές σανίδες. Η Froelich λέει: «Δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος, και γι’ αυτό βλέπουμε τους ανθρώπους να κλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

5. Μεγάλα πλακάκια

Όπως οι μεγαλύτερες σανίδες ξύλου, έτσι και τα μεγαλύτερα πλακάκια μπορούν να κάνουν τον χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος, γι’ αυτό και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Τα μεγάλα ορθογώνια πλακάκια φαίνεται να επικρατούν, όπως λέει η Froelich, ενώ τα μικρότερα πλακάκια ήταν πιο δημοφιλή τα προηγούμενα χρόνια. «Αν κοιτάξετε τις τάσεις στη διακόσμηση σπιτιού, πηγαίνουν προς μια πιο σύγχρονη κατεύθυνση, και τα πλακάκια μεγάλου μεγέθους ταιριάζουν απόλυτα σε αυτή τη λογική», σημειώνει.

Διακόσμηση

6. Χρώματα εμπνευσμένα από τη φύση

Η Froelich πιστεύει ότι τα μπλε και τα πράσινα χρώματα ανεβαίνουν διαρκώς. «Αυτά τα χρώματα είναι εύκολο να ενσωματωθούν στην αισθητική σας, επειδή είναι χρώματα που βλέπουμε στη φύση, οπότε δεν θα σας είναι άγνωστα», όπως αναφέρει. «Όταν τα εντάξετε στο σπίτι σας, θα έχετε μια κάπως πιο ήρεμη ατμόσφαιρα». Αντί για τα γκρίζα και λευκά χρώματα που επέλεγαν οι ιδιοκτήτες σπιτιών πριν από μερικά χρόνια, όλοι τώρα ψάχνουν για κάτι πιο ενδιαφέρον.

7. Πιο ζεστοί τόνοι

«Οι ζεστοί τόνοι κερδίζουν σίγουρα έδαφος τα τελευταία χρόνια, και νομίζω ότι οφείλεται στην επιθυμία των ανθρώπων για χρώμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Hammel. «Από τα χρόνια που αγαπούσαμε τον μινιμαλισμό, όπου τα πολύ φωτεινά ή πολύ σκοτεινά δάπεδα ήταν αρκετά δημοφιλή, τώρα τα δάπεδα που βρίσκονται κάπου στη μέση δίνουν ένα statement αποτέλεσμα που μπορεί να εναρμονιστεί με άλλα στοιχεία σε έναν εσωτερικό χώρο». Η Froelich συμφωνεί και λέει ότι βλέπει μια παρόμοια τάση στα πέτρινα δάπεδα.

8. Διάφορα μοτίβα

«Αυτό που βλέπω είναι πολλά μοτίβα», λέει η Froelich. Σκεφτείτε τα πλακάκια με μοτίβα ως έναν ακόμη τρόπο να προσθέσετε τέχνη στο σπίτι σας. «Στην είσοδο, έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε την πρώτη εντύπωση του σπιτιού σας, οπότε μπορεί να είναι ένα πολύ καλό μέρος για να βάλετε πλακάκια με μοτίβο ή κάτι διασκεδαστικό», προσθέτει. Το μπάνιο είναι ένα άλλο εύκολο μέρος για να προσθέσετε πλακάκια με μοτίβο, όπως και η κουζίνα.

Διακόσμηση