Αν είστε από τις γυναίκες που ακολουθούν μια ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης προσώπου, τότε συγχαρητήρια! Αν, όμως, θεωρείτε πως οι κρέμες ημέρας και νυκτός που εφαρμόζετε στο πρόσωπό σας κάθε μέρα είναι αρκετές, τότε αξίζει να διαβάσετε παρακάτω για τα οφέλη των toners στην επιδερμίδα σας και να τα εντάξετε στο skincare σας.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα toners έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Στο εμπόριο θα βρείτε εκατοντάδες φόρμουλες, σχεδιασμένες για διάφορους τύπους επιδερμίδας. Κάποια είναι πιο στοχευμένα, όπως αυτά που βοηθούν στον καθαρισμό του προσώπου και στην αφαίρεση του μακιγιάζ ή αντηλιακού. «Τα toners έχουν γίνει τάση χάρη στο Korean skincare», υποστηρίζει η δερματολόγος, Dr. Christine Choi Kim, στο Women’s Health.

Ακόμα και αν το Korean skincare σας φαίνεται υπερβολικό, αξίζει να χρησιμοποιήσετε toner, καθώς παρέχει σημαντικά οφέλη στην επιδερμίδα σας. Και αν δεν ξέρετε πώς και γιατί να το χρησιμοποιήσετε, παρακάτω οι ειδικοί θα σας τα εξηγήσουν όλα.  

Τι είναι ακριβώς το toner;

Το toner θεωρείται το ενδιάμεσο βήμα περιποίησης της επιδερμίδας. Πρέπει να χρησιμοποιείται μετά το πλύσιμο του προσώπου σας, αλλά πριν από την εφαρμογή του ορού ή της ενυδατικής σας κρέμας. «Από παλιά, τα toners χρησιμοποιούνταν για να εξισορροπηθεί το pH του δέρματος μετά τη χρήση ενός αλκαλικού προϊόντος για τον καθαρισμό», λέει η δερματολόγος Rebecca Kazin. Τώρα, καθώς τα καθαριστικά μας τείνουν να είναι πιο ισορροπημένα σε pH και πιο ήπια, τα τονωτικά έχουν αναδειχθεί ως μια ξεχωριστή κατηγορία περιποίησης του δέρματος.

Όπως αναφέρει η Dr. Kazin, «πλέον υπάρχουν περισσότεροι τύποι toners που παρέχουν διαφορετικά οφέλη». Όσο για την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ; Τα σημερινά toners συνήθως έχουν ως βάση τους το νερό.

Ποια είναι τα οφέλη του toner;

Τα toners προετοιμάζουν το δέρμα για τον ορό και τις ενυδατικές κρέμες, ενώ παράλληλα απομακρύνουν την περίσσεια λιπαρότητας και την επίμονη βρωμιά ή το μακιγιάζ που έχει απομείνει στο πρόσωπό σας μετά το πλύσιμο, λέει η Dr. Kim. Αλλά εννοείται πως δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο του προσώπου σας. Σκεφτείτε τα ως το κάτι παραπάνω στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας.

Σήμερα τα toners στοχεύουν σε πολλά προβλήματα της επιδερμίδας – από την ακμή μέχρι την ξηρότητα και τη γήρανση, αναφέρει η Dr. Kim. Ορισμένα τονωτικά είναι σχεδιασμένα για λιπαρό δέρμα. «Ένα toner με γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ μπορεί να κρατήσει ματ το λιπαρό δέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», λέει η δερματολόγος Estee Williams. Άλλα toners λειτουργούν σε πιο ξηρούς τύπους επιδερμίδας και περιέχουν ενυδατικά συστατικά.

Σε ποιες ενδείκνυται το toner;

«Πραγματικά σε όλες», λέει η Dr. Kazin. Και δεδομένου ότι τα οφέλη των toners είναι τόσο αποτελεσματικά όσο και τα οφέλη των ορών, το θέμα είναι να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για τον τύπο ή τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Πώς να χρησιμοποιείτε το toner;

Η χρήση του toner είναι απλή. Χρησιμοποιήστε το μετά το πλύσιμο του προσώπου σας και πριν από τον ορό ή την ενυδατική σας κρέμα. Απλώς εμποτίστε ένα βαμβάκι με το toner σας και, στη συνέχεια, περάστε το σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος σας. Μπορείτε επίσης να βάλετε μερικές σταγόνες toner στις παλάμες των χεριών σας και να τις πιέσετε στο πρόσωπό σας.

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε το toner πρωί και βράδυ. Αν όμως το δέρμα σας ξηραίνεται ή ερεθίζεται εύκολα, δοκιμάστε το μία φορά την ημέρα ή κάθε δεύτερη ημέρα. Να θυμάστε πως περιέχουν ισχυρά συστατικά. Μπορείτε, επίσης, να το χρησιμοποιείτε κάθε δύο ημέρες πριν το αυξήσετε σταδιακά.

Τι πρέπει να προσέχετε στο toner σας;

Ο Dr. Kim προτείνει να αναζητάτε συστατικά ειδικά για τις ανάγκες σας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • ροδόνερο για ενυδάτωση,
  • χαμομήλι για καταπραϋντική δράση,
  • έλαιο τεϊόδεντρου για την καταπολέμηση της λιπαρότητας και των βακτηρίων,
  • αλόη βέρα κατά της φλεγμονής και της ερυθρότητας,
  • βιταμίνη Ε για ενυδάτωση,
  • φυτικά βλαστοκύτταρα για αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.