Η Gwyneth Paltrow βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στη ζωή της. Είναι σχεδόν στην ίδια ηλικία με τον πατέρα της όταν εκείνος έμαθε ότι είχε καρκίνο. «Ο πατέρας μου διαγνώστηκε με καρκίνο όταν ήταν 54 ετών, κάτι που με τρελαίνει όταν το σκέφτομαι», λέει η Paltrow, κάνοντας μια μικρή παύση πριν θυμηθεί την ηλικία του, τονίζοντας τους αριθμούς σαν το γεγονός αυτό να τη σοκάρει εκ νέου κάθε φορά που το λέει.

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός, Bruce Paltrow, πέθανε ξαφνικά από επιπλοκές καρκίνου στον λαιμό τον Οκτώβριο του 2002, σε ηλικία 58 ετών. Η Paltrow ήταν μαζί του: γιόρταζαν τότε τα 30ά γενέθλιά της στη Ρώμη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ένιωθε η Paltrow όταν πάνω από μια δεκαετία αργότερα, το 2018, η μητέρα της, η ηθοποιός Blythe Danner, διαγνώστηκε με τον ίδιο καρκίνο (επιβίωσε και είναι σήμερα 81 ετών). 

«Όταν ο πατέρας μου διαγνώστηκε με καρκίνο, άρχισα να εξερευνώ ολόκληρο τον κόσμο της ευεξίας και της ενσυνειδητότητας», αναφέρει η 51χρονη Paltrow στο Business Insider. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έχει πλέον μετατραπεί στο απόλυτο σύμβολο της υγιεινής ζωής ή σε μια σοβαρή επιχειρηματία, καθώς η επιχείρησή της, Goop, αξίζει 250 εκ. δολάρια. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: σε μια εποχή που η μακροζωία είναι ένα φλέγον θέμα, πώς σκέφτεται η ίδια τον συγκεκριμένο όρο;

Η Paltrow δεν επιθυμεί να αντιστρέψει τη γήρανση, όπως θέλουν άλλοι. Η δική της είναι μια αναζωογονητικά ισορροπημένη και χαλαρή προσέγγιση της μακροζωίας. «Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τη μακροζωία, σωστά;» λέει η Paltrow. «Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι έχουν εμμονή με την ιατρική προσέγγισή της και φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι πραγματικά σταθεροί κοινοί παρονομαστές».

«Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η διαχείριση των σκέψεών σας, του μυαλού σας, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση του στρες. Το στρες μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μην λειτουργεί σωστά. Επίσης, πιστεύω στις ποιοτικές σχέσεις, και στη συνέχεια, φυσικά, στη μη κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ, ζάχαρης, και όλων αυτών των πραγμάτων».

Η απάντηση της Paltrow -που επικεντρώνεται στον επαρκή ύπνο, στη διατήρηση θετικής νοοτροπίας, στις καλές σχέσεις, στη μείωση του στρες και στην καλή διατροφή- θα έκανε την καρδιά ενός ακαδημαϊκού της μακροζωίας να φουσκώσει. Η Paltrow λέει επίσης ότι περπατάει, κάτι που πολλά στοιχεία έχουν συνδέσει με τη μακροζωία. Το χρόνιο στρες, εντωμεταξύ, είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελεί εχθρό της καλής υγείας.

Η Paltrow αναφέρει επίσης ως πηγή έμπνευσης το περσινό ντοκιμαντέρ του Netflix για τις μπλε ζώνες, οι περιοχές δηλαδή με τους περισσότερους αιωνόβιους. Φημίζονται για την απλή ζωή τους: απολαμβάνουν την παρέα των αγαπημένων τους προσώπων, περπατούν συχνά και τρώνε φρέσκα τρόφιμα. «Για μένα, οι εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές, οπότε μου αρέσει να κάνω εξετάσεις αίματος. Υπάρχουν όλα αυτά τα νέα απίστευτα πρωτόκολλα για την ανίχνευση καρκινικών δεικτών στο αίμα. Και επειδή και οι δύο γονείς μου είχαν καρκίνο, ίσως είμαι πιο προληπτική από τον μέσο άνθρωπο».

Συνολικά, η Paltrow λέει ότι θέλει να παραμείνει ανοιχτή στην νέα επιστήμη, αλλά δεν έχει εμμονή με το να ζήσει περισσότερο. «Όσο περισσότερα μαθαίνω, τόσο εξελίσσεται η πρακτική της μακροζωίας μου. Και νομίζω ότι θέλω να παραμείνω ανοιχτή στις αναδυόμενες μεθόδους και την επιστήμη γύρω από τη μακροζωία στα επόμενα 10 χρόνια».

«Επίσης, δεν θέλω να ζήσω για πάντα. Δεν είμαι από αυτούς τους ανθρώπους», λέει η Paltrow γελώντας. «Θέλω μια ωραία, μακρά, υγιή ζωή, αλλά δεν επιδιώκω να ζήσω μέχρι τα 165 ή κάτι τέτοιο».

Η πρωινή ρουτίνα της Paltrow εξελίσσεται καθώς μεγαλώνει

Όταν ήταν νέα, η Paltrow έκανε διασκεδαστικά πράγματα, όπως το να βγαίνει με τον Brad Pitt και να παίζει σε ταινίες με διθυραμβικές κριτικές. «Στις αρχές της δεκαετίας των 20, δεν είχα κάποια συγκεκριμένη πρωινή ρουτίνα», αναφέρει η ίδια. «Έβγαινα με φίλους και κοιμόμουν αργά, ξυπνούσα πολύ νωρίς για να πάω στο πλατό». Τώρα, όπως πολλοί άλλοι CEOs, προετοιμάζεται για τη μέρα με διαλογισμό και άσκηση κάθε πρωί.

«Για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μου, έχω μια πρωινή πρακτική που περιλαμβάνει λίγο διαλογισμό και λίγη άσκηση», λέει η Paltrow. Στο παρελθόν μίλησε για την αγάπη της για τις χορευτικές προπονήσεις και τη γιόγκα. Είναι υπέρμαχος του «διαλογισμού με ανοιχτά μάτια», κατά τον οποίο οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να είναι προσεκτικοί σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους, είτε μετακινούνται είτε αδειάζουν το πλυντήριο πιάτων τους. Η Paltrow το κάνει αυτό δίνοντας προσοχή στα πάντα γύρω της, όπως τονίζει.

«Μόλις μάθετε πώς να κάνετε διαλογισμό με τα μάτια ανοιχτά – κάτι που μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε ανά πάσα ώρα και στιγμή – μπορείτε να ασχολείστε με τον κόσμο, αλλά να εξακολουθείτε να είστε συνδεδεμένοι με τον εαυτό σας», υποστηρίζει η Paltrow. «Βασίζομαι στον διαλογισμό για να νιώθω πιο ολοκληρωμένη».