Η απαγόρευση των μικροπλαστικών και του glitter από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν θέμα χρόνου, δεδομένων των βλαβερών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον. Τώρα, όμως, υπάρχουν νέοι νόμοι για τη ρετινόλη, ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά στην περιποίηση προσώπου. Έτσι, όλες αναρωτιούνται αν τελικά θα απαγορευθεί η ρετινόλη στις χώρες της ΕΕ.

Η σύντομη απάντηση είναι όχι, αλλά με μια επιφύλαξη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2023, θα υπάρξουν περιορισμοί στη συγκέντρωση ρετινόλης σε προϊόντα όπως οι οροί και οι ενυδατικές κρέμες. Όσον αφορά τα προϊόντα προσώπου και χεριών, η συγκέντρωση καθαρής ρετινόλης σε αυτά θα ανέρχεται στο 0,3%, ενώ στις κρέμες σώματος θα είναι 0,05%.

Ωστόσο, τα προϊόντα ρετινόλης με υψηλότερες συγκεντρώσεις δεν θα καταργηθούν εν μία νυκτί. Θα δοθεί μια περίοδος χάριτος τριών ετών σε όσες εταιρείες επιθυμούν να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, προκειμένου να τα αναδιαμορφώσουν.

Όπως τονίζει ο δερματολόγος και χειρουργός, Dr Magnus Lynch, στο Glamour, η νέα νομοθεσία δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα με υψηλότερες συγκεντρώσεις ρετινόλης δεν είναι ασφαλή για χρήση. Αντιθέτως, οι νέοι περιορισμοί αποσκοπούν στον περιορισμό της υπερβολικής έκθεσης σε βιταμίνη Α.

«Λαμβάνουμε βιταμίνη Α είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής είτε μέσω τροφών όπως το συκώτι, το γάλα, τα αυγά και τα καρότα. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του δέρματος», λέει ο Dr Lynch. «Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση, η οποία με τη σειρά της να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και άλλα προβλήματα υγείας».

Γυναίκα βάζει κρέμα προσώπου

Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα η ποσότητα ρετινόλης που απορροφάται από το δέρμα είναι χαμηλή. Στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή Ασφάλειας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει: «Σε σύγκριση με τα τρόφιμα, η πρόσληψη βιταμίνης Α από τα καλλυντικά είναι πιο χαμηλή. Ωστόσο, προστίθεται στη συνολική έκθεση των καταναλωτών και αυτό ίσως προκαλέσει ανησυχία σε εκείνους που έχουν πλεονασμό (5% του συνολικού πληθυσμού) από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής».

Ο Dr Lynch προσθέτει ότι η ΕΕ ενδεχομένως ανησυχούσε «για τους πιθανούς κινδύνους παραμορφώσεων σε περίπτωση που μια γυναίκα μείνει έγκυος ενώ χρησιμοποιεί ρετινόλη, αλλά και για τους κινδύνους ερεθισμού και φλεγμονής του δέρματος από την εφαρμογή της».

Τέλος, ο Dr Lynch καταλήγει λέγοντας: «Κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι θα αποκομίσουν επαρκές όφελος με ρετινόλη 0,3%».