Το χάσιμο του ανεπιθύμητου λίπους της κοιλιάς μπορεί να είναι το πιο δύσκολο -για κάποιους, μάλιστα, εντελώς απογοητευτικό- μέρος της απώλειας βάρους. Το κοιλιακό λίπος είναι εύκολο να συσσωρευτεί και συνήθως το τελευταίο που φεύγει.

Αν φαινομενικά κάνετε τα πάντα σωστά στη διατροφή και τη γυμναστική σας, αλλά το κοιλιακό λίπος σας εξακολουθεί να μην υποχωρεί, ίσως να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω.

Δεν κοιμάστε ικανοποιητικά

Γυναίκα που κοιμάται με μάσκα

«Ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία, επηρεάζοντας τη ρύθμιση της όρεξης και τον μεταβολισμό», λέει η personal trainer Victoria Brady στο eatthis.com. «Η έλλειψη ύπνου συνδέεται, επίσης, με αυξημένη επιθυμία για ζαχαρούχα και υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα», τονίζει από την πλευρά της η διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Finally Full, Finally Slim» Lisa Young, επισημαίνοντας πως αυτές οι ορμονικές ανισορροπίες υποστηρίζουν την αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Η εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού ύπνου θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι επτά με οκτώ ώρες ξεκούραστου ύπνου κάθε βράδυ. «Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, αποσυνδέοντας τον εαυτό σας από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μία ώρα πριν τον ύπνο, και εξασφαλίστε ότι το περιβάλλον ύπνου σας ευνοεί τον ποιοτικό ύπνο», προτείνει η Brady.

Δεν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή

Η κατανάλωση πολλών εξευγενισμένων υδατανθράκων, επεξεργασμένων τροφίμων, ανθυγιεινών λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων δεν θα σας βοηθήσει καθόλου να αδυνατίσετε. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε ακόμα περισσότερο βάρος και λίπος στην κοιλιά. Τα τρόφιμα που εμπίπτουν σε αυτή την ομπρέλα είναι συνήθως κενά θρεπτικών συστατικών και γεμάτα θερμίδες.

Στρέψτε την προσοχή σας στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και τροφών που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς και να το διατηρήσετε μακριά. Ολόκληρες, μη επεξεργασμένες τροφές που είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσετε. Για παράδειγμα, στοιχεία όπως αυγά, βρώμη, αβοκάντο, γλυκοπατάτες, σολομός, μαύρα φασόλια, μίγμα ξηρών καρπών και σπόρων, γιαούρτι, τόνος, κουρκουμάς, μπανάνες, ψωμί ολικής άλεσης είναι εξαιρετικές επιλογές για να τα εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας.

Το παρακάνετε με τα cocktails

Πίτσα και κοκτέιλ

Όσο απολαυστικά, άλλο τόσο «ύπουλα» είναι τα αγαπημένα σας cocktails γιατί οι θερμίδες τους μπορούν να αθροιστούν γρήγορα. Και η διασκέδαση δεν σταματά συνήθως στο μπαρ -τελειώνει με μια αργά το βράδυ απολαυστική παρασπονδία. «Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ καθιστά δύσκολη τη μείωση του λίπους της κοιλιάς, καθώς [τα ανάμεικτα ποτά κ.λπ.] είναι πλούσια σε θερμίδες», εξηγεί η Young. «Αυξάνει την όρεξη που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και εμποδίζει την καύση του λίπους, καθώς το σώμα δίνει προτεραιότητα στον μεταβολισμό του αλκοόλ αντί του λίπους στο σώμα μας».