Το καλοκαίρι αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για να ξεκινήσεις λογοτεχνικές περιπέτειες, «ταξιδεύοντας» στους μαγευτικούς κόσμους που προσφέρουν τα βιβλία. Είτε αράζεις στην πισίνα, είτε χαλαρώνεις στην παραλία, είτε απλώς απολαμβάνεις τις μεγαλύτερες μέρες στην αυλή, το καλοκαίρι προσφέρει άπλετο χρόνο για να αφεθείς στη χαρά της ανάγνωσης. Πώς όμως θα εκμεταλλευτείς τον χρόνο αυτό για να διαβάσεις όντως βιβλία αυτό το καλοκαίρι;

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους ανάγνωσης

Ξεκίνησε θέτοντας εφικτούς στόχους ανάγνωσης για το καλοκαίρι. Λάβε υπόψη το πρόγραμμά σου, τις υποχρεώσεις σου και τον αριθμό των βιβλίων που θέλεις να διαβάσεις. Ο καθορισμός ενός στόχου θα σου δώσει κίνητρο και μια αίσθηση επιτυχίας καθώς θα προχωράς στη λίστα ανάγνωσής σου.

Δημιούργησε μια καλοκαιρινή λίστα ανάγνωσης

Συγκέντρωσε μια λίστα με τα βιβλία που ανυπομονείς να διαβάσεις. Συμπεριέλαβε ποικιλία βιβλίων για να διατηρήσεις την αναγνωστική σου εμπειρία πιο ευχάριστη. Έχοντας μια καλά επιμελημένη λίστα θα σε διευκολύνει να επιλέξεις το επόμενο ανάγνωσμα σου χωρίς να χάνεις χρόνο για να αποφασίσεις.

Διάβασμα βιβλίου στο κρεβάτι

Έχε πάντα μαζί σου ένα βιβλίο

Κάνε συνήθεια να έχεις ένα βιβλίο μαζί σου όπου κι αν πηγαίνεις. Είτε πρόκειται για ένα φυσικό βιβλίο είτε για μια ηλεκτρονική μορφή ανάγνωσης, το να έχεις αναγνωστικό υλικό άμεσα διαθέσιμο σου επιτρέπει να εκμεταλλευτείς κάθε ελεύθερη στιγμή και να βουτήξεις στις σελίδες του. Αξιοποίεισε τον χρόνο αναμονής σε ένα ιατρείο, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή κατά την αναμονή των φίλων σου σε ένα καφέ.

Όρισε ειδικό χρόνο για διάβασμα

Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για διάβασμα. Θα μπορούσε να είναι το πρωί πίνοντας τον καφέ σου, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σου διαλείμματος ή πριν από τον ύπνο. Η δημιουργία μιας ρουτίνας ανάγνωσης σε βοηθά να εντάξεις το διάβασμα στην καθημερινότητά σου.
Περιόρισε το χρόνο οθόνης

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, είναι εύκολο να απορροφηθείς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσπάθησε να περιορίσεις τον χρόνο σου στην οθόνη και να τον αντικαταστήσεις με διάβασμα. Δημιούργησε μια ήσυχη γωνιά ανάγνωσης μακριά από περισπασμούς για να βυθιστείς πλήρως στον κόσμο του βιβλίου.

Διάβασε δυνατά ή άκου ηχητικά βιβλία

Σκέψου το ενδεχόμενο να διαβάζεις δυνατά μαζί με τον σύντροφό σου ή να ακούς ηχητικά βιβλία ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει. Αυτό όχι μόνο σου επιτρέπει να απολαμβάνεις βιβλία μαζί με άλλους, αλλά προσθέτει και μια νέα διάσταση στην αφήγηση ιστοριών. Τα ακουστικά βιβλία είναι ιδανικά για μεγάλες διαδρομές ή τεμπέλικα απογεύματα όταν θέλεις να ξεκουράσεις τα μάτια σου.