Το «less is more» είναι ένας καλός κανόνας που πρέπει να ακολουθείτε στην περιποίηση της επιδερμίδας γενικά, πόσο μάλλον όταν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Πράγματι, το ευαίσθητο δέρμα απαιτεί λίγη επιπλέον φροντίδα και η ανάμειξη πολλαπλών δραστικών ουσιών δεν είναι ο τρόπος για να το πετύχετε.

Οι δραστικές ουσίες, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, έχουν αναμφίβολα μεταμορφωτικές δυνάμεις, ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται χωρίς τη σωστή γνώση, μπορεί να έχουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Παρακάτω θα βρείτε κάποιους συνδυασμούς συστατικών περιποίησης της επιδερμίδας που, σύμφωνα με τη Vogue India, δεν ενδείκνυνται για όσες έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Βιταμίνη C και ρετινόλη

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C και η ρετινόλη -τα δύο συστατικά που είναι πιο πιθανό να δείτε στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας- είναι πολύ ισχυρά από μόνα τους. Όταν χρησιμοποιούνται μαζί όμως είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, όπως προειδοποιεί η Dr. Renita Rajan, δερματολόγος που γενικά είναι αντίθετη με την έννοια της διαστρωμάτωσης: «Μια απλή ρουτίνα συχνά κάνει περισσότερα θαύματα από το να προσθέτουμε πάρα πολλά ασύμβατα προϊόντα, μόνο και μόνο επειδή το “layering” είναι τάση».

Η ίδια προειδοποιεί έντονα κατά της διαστρωμάτωσης οτιδήποτε πάνω από τη ρετινόλη, ιδιαίτερα τη βιταμίνη C. «Η ρετινόλη πάει μόνη της σε καθαρό, στεγνό δέρμα -εφαρμόστε ελαφρά, χωρίς τρίψιμο, καθώς η ρετινόλη είναι λιπόφιλη και θα κάνει το δικό της δρόμο μέσα στο δέρμα. Το τρίψιμο θα ερεθίσει μόνο το δέρμα», εξηγεί. Ομοίως, η βιταμίνη C κάνει επίσης το δέρμα ευαίσθητο. «Η βιταμίνη C και η ρετινόλη δεν μπορούν να συνδυαστούν -αν πρέπει να κάνετε layering, θα πρέπει να είναι ένας αποσβεστικός παράγοντας όπως το υαλουρονικό οξύ, το μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο και το τρανεξαμικό οξύ. Αν χρησιμοποιείτε και βιταμίνη C και ρετινόλη, βεβαιωθείτε ότι είναι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές», τονίζει.

Ρετινόλη και AHAs/ BHAs

Ρετινόλη

Όσον αφορά τη ρετινόλη, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Τα AHAs (α-υδροξυοξέα) και τα BHAs (β-υδροξυοξέα) είναι χημικά απολεπιστικά που αποκολλούν το νεκρό δέρμα και δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με ρετινόλη. Η δρ. Rashmi Shetty, δερματολόγος, μοιράζεται το γιατί: «Οι ρετινόλες επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης αυξάνοντας τη σύνθεση του κολλαγόνου και ελαχιστοποιώντας τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές και τις κηλίδες γήρανσης. Αντίθετα, τα AHAs και BHAs απολεπίζουν το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας για να προωθήσουν την ανάπτυξη νεότερων, ομοιόμορφα χρωματισμένων κυττάρων. Ο συνδυασμός αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό ή έντονη ξηρότητα».

Γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ

αζελαϊκό οξύ

Δύο άλλα συστατικά που είναι πιθανό να βρείτε στο προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ αντίστοιχα. Όταν εφαρμόζονται μόνα τους είναι υπέροχα, αλλά μαζί; Όχι τόσο πολύ. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Dr. Shetty το σαλικυλικό οξύ πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή ακόμη και μόνο του: «Αποφύγετε τη χρήση αυτού του συστατικού, εκτός αν σας το συμβουλεύσει ειδικά ένας ειδικός στην περιποίηση του δέρματος -μπορεί να είναι εξαιρετικά ξηρό και να προκαλέσει ακόμη και κάψιμο και ερυθρότητα σε ευαίσθητο δέρμα».

Την ίδια άποψη έχει και η Dr. Chytra V Anand, η οποία συμβουλεύει να μην συνδυάζονται τα δύο συστατικά μαζί: «Το γλυκολικό οξύ (ένα AHA) και το σαλικυλικό οξύ (ένα BHA) μαζί μπορεί να είναι πολύ σκληρά για τους περισσότερους τύπους δέρματος. Και τα δύο είναι παράγοντες απολέπισης που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, ξηρότητα και αυξημένη ευαισθησία όταν χρησιμοποιούνται μαζί. Συνιστάται να επιλέξετε ένα οξύ που ταιριάζει στον τύπο και τις ανησυχίες του δέρματός σας και να το ενσωματώσετε στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας σταδιακά. Εάν εξακολουθείτε να επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε και τα δύο, είναι καλύτερο να εναλλάσσετε τη χρήση τους ή να χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ένα μείγμα και των δύο οξέων σε ισορροπημένες συγκεντρώσεις».

Χημικά και φυσικά απολεπιστικά

Απολέπιση προσώπου

Το πολύ από ένα καλό πράγμα είναι κακό πράγμα -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για απολέπιση! «Ο συνδυασμός απολεπιστικών δραστικών ουσιών, όπως AHAs, BHAs ή ένζυμα, με φυσικά απολεπιστικά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απολέπιση και ερεθισμό. Τα φυσικά scrubs παρέχουν ήδη μηχανική απολέπιση, οπότε η προσθήκη χημικών απολεπιστικών από πάνω μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος και να προκαλέσει ερυθρότητα, ευαισθησία ή ακόμη και μικροσκισίματα», λέει ο Dr. Anand.