Είναι 2023 και ήρθε ο καιρός οι γυναίκες να απαλλαχθούν από τα ταμπού των παλαιότερων καιρών. Μετά από το κίνημα του «free the nipple» το οποίο δίνει την ελευθερία στις γυναίκες να μην φορούν σουτιέν και να αισθάνονται πιο ελεύθερες, τώρα ένα νέο trend έρχεται για να τις απελευθερώσει και από το ξύρισμα της περιοχής του μπικίνι.

Εδώ και χρόνια, αποτελεί κοινωνικό κανόνα ότι οι γυναίκες αναμένεται να κρύβουν τις ηβικές τους τρίχες με κάθε κόστος. Οι αποτριχώσεις με λέιζερ, κερί ή ξυραφάκι είναι αρκετά ακριβές, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν και ερεθισμούς στα δέρματα των γυναικών.

Η συγκεκριμένη τάση έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο από γυναίκες που συσπειρώνονται ενάντια στην ιδέα ότι θα πρέπει να κρύβουν τις τρίχες της ευαίσθητης περιοχής τους στην παραλία – ή και οπουδήποτε. Το να μην υπάρχουν ηβικές τρίχες στις γυναίκες έχει γίνει τόσο φυσιολογικό που είναι εξαιρετικά σπάνιο να δούμε τρίχες σε αυτή την περιοχή, και όλα αυτά εξαιτίας της ποπ κουλτούρας.

Η εξάλειψη των γυναικείων ηβικών τριχών στη σημερινή κουλτούρα έχει, επίσης, οδηγήσει σε κοινές παρανοήσεις όπως, για παράδειγμα, ότι οι ηβικές τρίχες είναι κατά κάποιο τρόπο πιο βρώμικες, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με το nypost.com, η ψυχολόγος Carly Dobers δήλωσε ότι οι ηβικές τρίχες έχουν γίνει τόσο ταμπού που αν οι γυναίκες δεν τις κρύβουν, αυτό θεωρείται ως μια μορφή «αυτοέκφρασης» και μια «ριζοσπαστική πράξη». «Το πολιτισμικό μήνυμα ήταν “οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν ηβικές τρίχες”. Είναι ένα φυσιολογικό, υγιές μέρος του ανθρώπινου σώματος», δήλωσε η ίδια.

Γιατί λοιπόν οι ηβικές τρίχες έχουν γίνει τόσο ταμπού;

Οι τρίχες στο εφηβαίο έχουν γίνει τόσο σεξουαλικοποιημένες, ενώ, παράλληλα, η αφαίρεσή τους έχει γίνει κανόνας. Η συζήτηση σχετικά με τις τρίχες έχει αυξηθεί χάρη στις influencers. Οι influencers Sara Puhto και Bella Davis δημοσίευσαν μια κοινή ανάρτηση με μπικίνι στο Instagram. Οι θεατές μπορούσαν να δουν ηβικές τρίχες να ξεπροβάλλουν από τα μπικίνι τους.

Η ανάρτηση προκάλεσε γρήγορα συζητήσεις σχετικά με τα πρότυπα ομορφιάς και την υγιεινή. Η Puhto μοιράστηκε την ανάρτηση με τους 417.000 ακολούθους της και εξήγησε ότι, ενώ κατανοεί ότι είναι προσωπική επιλογή το ξύρισμα ή η αποτρίχωση, θέλει οι γυναίκες να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάζουν το σώμα τους. «Δεν χρωστάτε σε κανέναν ένα λείο σώμα χωρίς εξογκώματα και χωρίς τρίχες! Μην αφήνετε τις τρίχες του σώματός σας ή τα σημάδια του ξυραφιού να σας εμποδίζουν από το να φορέσετε μπικίνι και να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις» ανέφερε.

Μια follower της αποκάλυψε ότι βρίσκει δυσάρεστο το ξύρισμα και την κρέμα αποτρίχωσης λόγω αλλεργικών αντιδράσεων. «Η ανάρτησή σας μου δίνει τροφή για σκέψη! Ίσως δεν θα έπρεπε να βάζω το δέρμα μου στην κόλαση», συλλογίστηκε. «Τόσο περίεργο που πρέπει να “κανονικοποιήσουμε” κάτι που είναι φυσιολογικό», σχολίασε ένας άλλος.

Το άλλο διαδεδομένο θέμα ήταν οι σχολιαστές που εξέφραζαν την αίσθηση ότι οι ηβικές τρίχες είναι κατά κάποιο τρόπο ανθυγιεινές και ότι η εμφάνισή τους είναι βρώμικη. «Ποτέ δεν θα φορούσα μπικίνι με τριχωτή γραμμή μπικίνι όπως αυτή, ποτέ, ούτε καν αν πληρωνόμουν», είπε μια χρήστης των social media. «Για μένα, δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση αλλά με την υγιεινή», έγραψε μια άλλη. «Δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο υγιεινό να μην αφαιρούνται οι τρίχες του σώματος», απάντησε ο Puhto.

«Να μην ξυρίζουμε ασυνείδητα το εφηβαίο μας»

Η ειδικός σε θέματα σεξουαλικής ευεξίας Rosie Rees δήλωσε ότι τα «μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς» γύρω από τις ηβικές τρίχες ταλαιπωρούν τις γυναίκες εδώ και χρόνια και επηρεάζουν το πώς βλέπουν τον εαυτό τους. «Η βιομηχανία αποτρίχωσης έχει κανονικοποιήσει την αποτρίχωση των γυναικών από τη δεκαετία του ’80, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι το να έχεις τρίχες στο εφηβαίο ή τριχωτές μασχάλες υπονοεί ότι “έχεις αφήσει τον εαυτό σου “, ότι είσαι εγγενώς “βρώμικη” ή “χίπισσα” ή ότι είσαι σαφώς μη θηλυκή και θεωρείσαι μη ελκυστική για τους άνδρες”», είπε.

Η Rees τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο ξύρισμα ή την αποτρίχωση, αλλά ότι οι γυναίκες θα πρέπει να σκεφτούν γιατί το κάνουν. «Είναι σημαντικό να επιλέγουμε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε άνετα από μια ενδυναμωμένη θέση και όχι να ξυρίζουμε ασυνείδητα το εφηβαίο μας, απλώς και μόνο επειδή η κοινωνία, η βιομηχανία ομορφιάς ή ο σύντροφός μας το περιμένει ή το ζητάει από εμάς», δήλωσε η ίδια.