Η μούχλα στο μπάνιο είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα λόγω των υψηλών επιπέδων υγρασίας και της περιορισμένης ροής αέρα στον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού. Συνήθως αναπτύσσεται μέσα και ανάμεσα σε μια σειρά από αντικείμενα του μπάνιου, συμπεριλαμβανομένων των στηριγμάτων οδοντόβουρτσας, των κουρτινών ντους (ειδικά των υφασμάτινων), των σφουγγαριών και παρόμοιων αξεσουάρ μπάνιου. Αυτά τα αντικείμενα υγραίνονται ή/και έρχονται συχνά σε επαφή με νερό, οπότε είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη μούχλας εάν δεν στεγνώνουν, πλυθούν καλά ή αντικατασταθούν όσο τακτικά θα έπρεπε.

Ο τακτικός καθαρισμός, το σωστό στέγνωμα των υγρών αντικειμένων και η διατήρηση καλού αερισμού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της μούχλας στο μπάνιο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το housedigest.com. Η μούχλα όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιές στις επιφάνειες, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη. Για να αντιμετωπίσετε την ανάπτυξη μούχλας στο μπάνιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το μπάνιο δεν παραμένει υγρό και ότι ο αέρας επιτρέπεται να ρέει μέσα στο δωμάτιο. Ιδανικά, αντικείμενα όπως τα χαλάκια μπάνιου και οι πετσέτες θα πρέπει να αερίζονται μετά από κάθε χρήση και να πλένονται συχνά, ενώ οι υποδοχές οδοντόβουρτσας θα πρέπει να αναποδογυρίζονται και να αδειάζουν σε τακτική βάση για να απαλλαγούν από την περίσσεια νερού.

Πώς να αποτρέψετε τη μούχλα στο μπάνιο

Μπάνιο

Η κύρια αιτία της μούχλας είναι η υγρασία. Αν η υγρασία αφεθεί να εγκατασταθεί για αρκετό καιρό, δίνεται η ευκαιρία στα σπόρια να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καθαρισμός δεν είναι αρκετός κατά την πρόληψη της μούχλας στο μπάνιο -πρέπει, επίσης, να διασφαλίσετε ότι το δωμάτιο στεγνώνει σωστά μετά τον καθαρισμό του. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το άνοιγμα της πόρτας και του παραθύρου κάθε φορά που καθαρίζεται ο χώρος ή αφού κάνετε ντους, ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός σε όλο το χώρο.

Άλλα προληπτικά μέτρα είναι η λειτουργία ενός αφυγραντήρα και το σκούπισμα των υγρών επιφανειών μετά τη χρήση του μπάνιου. Το ντουλάπι κάτω από τον νιπτήρα του μπάνιου είναι μια άλλη πιθανή προβληματική περιοχή, οπότε ελέγξτε το συχνά για διαρροές ή συσσώρευση συμπυκνωμάτων και αντιμετωπίστε άμεσα τυχόν προβλήματα. Μπορείτε, επίσης, να ψεκάσετε το ντους σας μετά τη χρήση με ένα προϊόν που σκοτώνει τη μούχλα ή με κάτι πιο φυσικό, όπως χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ανάπτυξη μούχλας

Εάν η μούχλα υπάρχει ήδη στο μπάνιο σας, πρέπει να την απομακρύνετε είτε μόνοι σας είτε με επαγγελματική βοήθεια.

Εάν, για παράδειγμα, βρίσκεται σε αντικείμενα που έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν μπορούν να διασωθούν, πετάξτε τα και αντικαταστήστε τα. Αν βρίσκεται σε κάποιο αντικείμενο και θέλετε να το καθαρίσετε, φορέστε πρώτα προστατευτικά γάντια για να αποφύγετε την άμεση επαφή με τη μούχλα και στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος αφαίρεσης μούχλας που έχετε επιλέξει και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι για να τρίψετε καλά τις προσβεβλημένες επιφάνειες. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από χλωρίνη και νερό ή μαγειρική σόδα και νερό.

Για τα μαλακά υλικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα πλύνετε. Πολλοί τύποι σε χαλάκια μπάνιου, για παράδειγμα, μπορούν να μπουν στο πλυντήριο ρούχων, οπότε πλύντε τα σε πρόγραμμα με σχετικά ζεστό νερό με απορρυπαντικό και λευκό ξύδι. Όταν αφαιρεθεί η μούχλα, ξεπλύνετε με νερό και βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο είναι εντελώς στεγνό. Πετάξτε όλα τα υλικά καθαρισμού που χρησιμοποιήσατε για να αποφύγετε την επαναμόλυνση.