Για 25 χρόνια, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO, μέσω του διεθνούς προγράμματος Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, στηρίζουν ενεργά τις γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να εμπνευστούν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη, να τους δοθεί η αναγνώριση που τους αξίζει και να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που τροφοδοτούν το φαινόμενο της γυάλινης οροφής στον χώρο των επιστημών. 

Στα τέλη του 1990, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόλις το 27% των ερευνητών παγκοσμίως. Το 2014, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 30% και σήμερα, μία στους τρείς ερευνητές είναι γυναίκα (33%). Ωστόσο, αν και ο αριθμός των γυναικών που ακολουθούν σταδιοδρομία στις επιστήμες αυξάνεται σταδιακά, αυτή η πρόοδος στον τομέα της έρευνας είναι ανεπαρκής. Επιπλέον, το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται: στην Ευρώπη, μόνο το 18% των ανώτερων επιστημονικών θέσεων καταλαμβάνεται από γυναίκες και μόλις το 12% των μελών των εθνικών ακαδημιών επιστημών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Ταυτόχρονα, λιγότερο από το 4% των βραβείων Νόμπελ στις φυσικές επιστήμες έχει απονεμηθεί σε γυναίκες.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η ισότητα των φύλων στην επιστήμη απέχει αρκετά από το να γίνει πραγματικότητα. Απαιτείται μια συστημική αλλαγή για να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις και να ενδυναμωθούν οι γυναίκες επιστήμονες, ώστε να μπορούν να συμβάλουν ισότιμα στην έρευνα. Η εκπαίδευση και ενθάρρυνση των κοριτσιών να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στις επιστήμες – δίνοντάς τους την ευκαιρία να καταλάβουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν – είναι πρωτεύουσας σημασίας. Στόχος του προγράμματος Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη είναι να πυροδοτήσει μια πολιτισμική αλλαγή και να διαμορφώσει έναν κόσμο όπου όλοι έχουν το δικαίωμα να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία και να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο. 

25 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO, με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες, στηρίζουν ενεργά τις γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχτεί το ταλέντο τους και να εμπνευστούν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Από την έναρξη του διεθνούς  προγράμματος Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη το 1998, έχουν διακριθεί περισσότερες από 4.100 γυναίκες επιστήμονες, μέσα από 52 προγράμματα σε περισσότερες από 110 χώρες. Συγκεκριμένα, 127 γυναίκες έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, ενώ περισσότερες από 4.000 νέες γυναίκες ερευνήτριες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο. Στα πλαίσια του προγράμματος, η L’Oréal και η UNESCO συνεργάζονται με σχεδόν 50 επιστημονικά ιδρύματα και με περισσότερους από 500 επιστήμονες κάθε χρόνο.  

H Alexandra Palt, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος L’Oréal, αναφέρει: «Μέσα σε 25 χρόνια, το πρόγραμμα Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη συνέβαλε στη δημιουργία μιας ουσιαστικής αλλαγής, αναδεικνύοντας γυναίκες από διαφορετικές ηπείρους και ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Ωστόσο, ενώ αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε δυναμικά».

Η Xing Qu, αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO, δήλωσε: «Η UNESCO, ως ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος έχει ως αντικείμενό του την επιστήμη και έχει καταστήσει την ισότητα των φύλων μία από τις παγκόσμιες προτεραιότητές της, είναι αποφασισμένη να δράσει για τον τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας που προβάλει το εξαιρετικό έργο και την έρευνα πολλών γυναικών επιστημόνων που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του αιώνα μας».

Το ελληνικό Πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη υλοποιείται από τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Τα Ελληνικά Βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αναγνωρίζουν γυναίκες που διαπρέπουν στην επιστημονική έρευνα. Από το 2006, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχουν αναγνωρίσει και βραβεύσει 35 σπουδαίες Γυναίκες της Επιστήμης. Αυτή η συνεργασία με όραμα έχει τοποθετήσει το ζήτημα της ισότητας των φύλων στην επιστήμη ψηλά στη διεθνή ατζέντα, αναδεικνύοντας το έργο πολλών εξαιρετικών γυναικών επιστημόνων, επιταχύνοντας την επιστημονική τους εξέλιξη και εμπνέοντας την επόμενη γενιά γυναικών ερευνητών.