Το καλοκαίρι πλησιάζει και τα κουνούπια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Και ενώ τα απωθητικά κουνουπιών του εμπορίου μπορεί να είναι αποτελεσματικά, μπορεί, επίσης, να είναι γεμάτα από σκληρές χημικές ουσίες.

Οι φυσικές λύσεις απώθησης κουνουπιών, ωστόσο, είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος για να κρατήσετε τα έντομα μακριά -και είναι εύκολο να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, ακολουθώντας τις συμβουλές του marthastewart.com.

Πώς να φτιάξετε DIY απωθητικό κουνουπιών

Γυναίκα ψεκάζει το χέρι παιδιού με αντικουνουπικό

Τα σπιτικά απωθητικά κουνουπιών βασίζονται σε έναν συνδυασμό αιθέριων ελαίων που αναμειγνύονται με μια βάση από ξύδι, λάδι καρύδας ή ισοπροπυλική αλκοόλη, λέει η τεχνικός- ειδικός Shannon Harlow-Ellis της Mosquito Joe στ marthastewart.com.

Η δημιουργία του δικού σας απωθητικού είναι τόσο εύκολη όσο το να αναμίξετε όλα τα συστατικά σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και να ψεκάσετε τον εαυτό σας πριν βγείτε έξω -και μπορείτε να προσαρμόσετε τα έλαια που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσετε το δικό σας άρωμα.

3 συνταγές για DIY αντικουνουπικό

Η Harlow-Ellis συνιστά τη χρήση ενός -ή περισσότερων- από τα 10 κορυφαία έλαια που απωθούν τα κουνούπια για μέγιστη αποτελεσματικότητα-επιλέξτε ανάμεσα σε ευκάλυπτο, λεβάντα, κανέλα, θυμάρι, tea tree, δεντρολίβανο, χαμομήλι, μέντα, κέδρο ή σιτρονέλα.

Ο λόγος που αυτά λειτουργούν; Το κλειδί για να αποφύγετε τα κουνούπια δεν είναι να τα διώξετε -είναι να τα αποτρέψετε από το να σας προσελκύσουν εξαρχής. «Αυτά τα αιθέρια έλαια βρέθηκε ότι είναι μια μάσκα για τις οσμές στις οποίες συντονίζονται τα θηλυκά κουνούπια όταν αναζητούν ένα γεύμα αίματος», λέει η Harlow-Ellis. «Ο ιδρώτας, η μυρωδιά του σώματος, το CO2 και μερικές φορές ακόμη και η ομάδα αίματός σας μπορούν να εκπέμπουν μυρωδιές που προσελκύουν αυτά τα έντομα».

Απωθητικό κουνουπιών με δενδρολίβανο

Σπιτικό αντικουνουπικό

«Αυτό το αποτελεσματικό DIY απωθητικό έχει τρία συστατικά -έλαιο δεντρολίβανου, μηλόξυδο και νερό», λέει η Harlow-Ellis. Συνδυάστε 1/4 φλιτζανιού μηλόξυδο, 1/4 φλιτζανιού νερό έλαιο και 40 σταγόνες δεντρολίβανου σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακινήστε καλά. «Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά του δεντρολίβανου, μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε λεβάντα», προτείνει η Harlow-Ellis.

Απωθητικό κουνουπιών με καρύδα και μέντα

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά DIY απωθητικά απαιτεί μόνο λάδι καρύδας και μέντα, λέει η Harlow-Ellis. «Ενώ αυτός ο συνδυασμός αρωμάτων είναι ευχάριστος για τους ανθρώπους, θα διώξει μακριά τα κουνούπια», συμπληρώνει.

Για να το φτιάξετε, αναμείξτε 1/3 φλιτζανιού λάδι καρύδας και 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας σε ένα βάζο. «Σε θερμοκρασία δωματίου, η ουσία θα είναι υγρή, αλλά αν την αποθηκεύσετε στο ψυγείο, θα στερεοποιηθεί», λέει η Harlow-Ellis. «Μπορείτε να το απλώσετε με τα δάχτυλά σας μια ζεστή μέρα για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά. Το καλύτερο από όλα, τα παιδιά λατρεύουν τη μυρωδιά του».

Απωθητικό κουνουπιών με ευκάλυπτο

Για μια αλάνθαστη συνταγή που διώχνει τα κουνούπια, συνδυάστε 1/3 φλιτζανιού φουντουκιά και 1/3 φλιτζανιού νερό με 40 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. «Τα κουνούπια απεχθάνονται το έντονο άρωμα του ευκαλύπτου, οπότε αυτό το εύκολο σπιτικό αντικουνουπικό είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει», λέει η Harlow-Ellis. «Από μόνα τους, το φουντουκιά δεν έχουν πραγματικά άρωμα, οπότε μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε λεμονόχορτο, σιτρονέλα ή έλαιο τεϊόδεντρου, αν δεν σας αρέσει ο ευκάλυπτος».