Όταν βάζουμε πλυντήριο, περιμένουμε εκτός από καθαρά τα ρούχα μας, να είναι και μαλακά. Ωστόσο, αρκετές φορές με το που βγάζουμε τα ρούχα από το στεγνωτήριο παραμένουν πολύ σκληρά. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι χρησιμοποιούν πάρα πολύ απορρυπαντικό κατά τη διάρκεια της πλύσης.

Το απορρυπαντικό ρούχων προφανώς βγάζει τη βρωμιά και τους λεκέδες από τα ρούχα σας, αλλά αν χρησιμοποιήσετε υπερβολική ποσότητα, τότε δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Αυτό είναι αποτέλεσμα υπολειμμάτων απορρυπαντικού που δεν έχουν ξεπλυθεί πλήρως και μπορεί να μετατρέψουν την προηγουμένως απαλή γκαρνταρόμπα σας σε «ενοχλητικά σκληρή». Η υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού δημιουργεί επίσης πλεόνασμα αφρού, με αποτέλεσμα να εμποδίσει τα ρούχα σας να τρίβονται μεταξύ τους (πράγμα που βοηθά στην απελευθέρωση της παγιδευμένης βρωμιάς από τα ρούχα) και να μην καθαρίζονται σωστά, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Tide.

Αν και φαίνεται αντιφατικό, όσο περισσότερο απορρυπαντικό χρησιμοποιείτε μετά από ένα ορισμένο σημείο, τόσο πιο βρώμικα γίνονται τα ρούχα σας.

Πόσο απορρυπαντικό ρούχων πρέπει να χρησιμοποιείτε

Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα ρούχα σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο 2 κουταλιές της σούπας ανά φορτίο το πολύ – και αυτό ισχύει για μεγάλα φορτία που ζυγίζουν 12 κιλά ή περισσότερο. Όπως λένε η υπεύθυνη του προσωπικού Sarah Bodgan και ο ανώτατο στέλεχος του προσωπικού Liam McCabe, για τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων, 1 κουταλιά της σούπας είναι αρκετή για να καθαρίσετε καλά ένα μέσο φορτίο, το οποίο συνήθως ζυγίζει 8 κιλά. Και αν πλένετε στο χέρι, η Sarah συνιστά να χρησιμοποιείτε ακόμη λιγότερο. «Όταν πρόκειται για απορρυπαντικό πλυντηρίου, το λίγο θα σου φέρει καλύτερα αποτελέσματα».

Η ποσότητα του απορρυπαντικού που πρέπει να προσθέσετε ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των επωνυμιών, αλλά έχετε κατά νου ότι το πίσω μέρος του μπουκαλιού σας μπορεί να συνιστά τη χρήση περισσότερων από 2 κουταλιών της σούπας ανά φορτίο. «Ορισμένοι κατασκευαστές απορρυπαντικών θα κολλήσουν στην ετικέτα», προειδοποιεί η Σάρα σε ένα βίντεο του Wirecutter σχετικά με τη συντήρηση των ρούχων. «Αλλά θυμηθείτε, πουλάνε ένα προϊόν και θέλουν να αγοράσετε περισσότερo από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλυντήριο

Μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο εάν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό υψηλής απόδοσης (ΗΕ), το οποίο είναι κατασκευασμένο από φόρμουλες υψηλής συγκέντρωσης και χαμηλού αφρισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε παραδοσιακά όσο και σε μηχανήματα HE. Ο Liam και η Sarah εξηγούν ότι τα απορρυπαντικά HE είναι τουλάχιστον διπλάσια σε περιεκτικότητα από τα παραδοσιακά απορρυπαντικά. Για να καθαρίσετε τα ρούχα σας, ένα πλυντήριο υψηλής απόδοσης χρησιμοποιεί λιγότερο νερό από ένα παραδοσιακό πλυντήριο ρούχων, επομένως υπάρχει ακόμη λιγότερο νερό για να αραιώσει το απορρυπαντικό.

Το Wirecutter συνιστά μόνο υγρό απορρυπαντικό, καθώς είναι προδιαλυμένο. Αν και τα κουπάκια που μετράμε την ποσότητα είναι βολικά, έχετε λιγότερο έλεγχο της ποσότητας. Αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε συσσώρευση χημικών και καθαριστικών ουσιών που σκληραίνουν τα ρούχα σας. Δεν συνιστούμε επίσης απορρυπαντικό σε σκόνη, καθώς δεν διαλύεται πάντα και μπορεί να αφήσει σβόλους στα ρούχα σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση απορρυπαντικού

Για να επαναφέρετε την γκαρνταρόμπα σας στην πλήρη… δόξα της, πρέπει να αφαιρέσετε τη συσσώρευση απορρυπαντικού που έχει εισχωρήσει στις ίνες της. Η Whirlpool συμβουλεύει να μουλιάζετε τα λερωμένα ρούχα σε ένα μείγμα ξιδιού και νερού. Σε έναν βαθύ νεροχύτη ή στην μπανιέρα σας, ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ξύδι σε 1 λίτρο νερό και στη συνέχεια ρίξτε τα βρώμικα ρούχα. Εάν υπάρχουν ορατοί λεκέδες απορρυπαντικού, τρίψτε το λεκιασμένο κομμάτι του ρούχου πάνω του για να χαλαρώσει η συσσώρευση. Η Whirlpool συνιστά να μουλιάζετε για έως και μία ώρα και στη συνέχεια να περνάτε τα ρούχα από το πλυντήριο σε έναν κανονικό κύκλο πλύσης, μεταδίδουν οι New York Times.

Η «απογύμνωση» ρούχων, είναι μια μέθοδος αφαίρεσης απορρυπαντικών από τα ρούχα και έχει αποκτήσει πρόσφατα δημοτικότητα στο TikTok. Αυτή η μέθοδος στοχεύει να αφαιρέσει τυχόν περίσσεια απορρυπαντικού πλυντηρίου, μαλακτικού υφασμάτων και μεταλλικών στοιχείων του νερού που έχουν συσσωρευτεί στα ρούχα σας με την πάροδο του χρόνου. Και περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο μείγμα συστατικών: ένα μπουκάλι ζεστό νερό, ½ φλιτζάνι βόρακα, ½ φλιτζάνι σόδα πλυσίματος και μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού. Προσθέστε τα ρούχα σας στη μπανιέρα και ανακατέψτε τα πάντα μαζί, ενώ τα ρούχα σας να είναι βυθισμένα στο νερό. Μετά από τέσσερις ώρες, στύψτε καλά τα ρούχα σας και περάστε τα σε έναν κανονικό κύκλο πλυσίματος και στεγνώματος. Οι ειδικοί μας δεν πιστεύουν απαραίτητα ότι η απογύμνωση κάνει τα ρούχα σας αισθητά και πιο μαλακά—αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το δοκιμάσετε εάν θέλετε να αφαιρέσετε όλα τα παγιδευμένα υλικά από τα ρούχα σας. «Προχωρήστε», λέει η Σάρα. «Έχω την αίσθηση ότι δεν θα παρατηρήσετε ότι οι πετσέτες σας είναι πιο μαλακές. Απλώς θα ξέρετε πόσο αηδιαστικός είστε – κάτι που είναι εντάξει. ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι!» σημείωσε.